Парите, които познаваме днес - под формата на хартийки, монети и дори криптовалута са само естествено продължение на разплащането между хората, което съществува почти откакто свят светува. Повечето от нас знаят, че в началото са се разменяли различни предмети от бита и стопанството, животни, а след това и злато.

Има една древна цивилизация обаче, която е използвала за пари...шоколад. Става въпрос за маите - индианският народ, живеещ на територията на днешните държави Мексико, Гватемала, Белиз, Салвадор и Хондурас. Днес броят им е около 6 милиона души, а тяхната цивилизация се смята за една от най-старите на света. Именно за маите и за ацтеките се смята, че са откривателите на какаото и че са народите, на които дължим шоколада. 

Древен Египет: Най-развитата и най-богата цивилизация, живяла някога на Земята?

Древен Египет: Най-развитата и най-богата цивилизация, живяла някога на Земята?

Парадоксално във века на ракетите, компютрите и смартфоните, но наистина мнозина изследователи са на това мнение

Именно шоколадът, направен от какао, е бил толкова ценен, че е служел като разменна монета на маите. На парктика той е бил техните пари. По време на пика на Майската цивилизация - шоколадът е бил толкова ценен, колкото и златото. Шоколадът е бил изключително престижна храна и нещо, до което са искали да се докоснат всички. И колкото повече шоколад е притежавал някой, за толкова по-богат е смятан той.

Впрочем, древните маи никога не са използвали монети като пари. Вместо това, както много от ранните цивилизации, те са правели предимно бартери и са обменяли стоки като тютюн, царевица и дрехи. Най-много стоки обаче е получавал човек срещу какао. Още повече-срещу готов за консумация шоколад.

Испанските колониални сметки от 16-и век показват, че европейците са използвали основата на шоколада, а именно какаото на зърна, за да да плащат за труда на местните работници. Тогава, когато те не са им работили насилствено, разбира се.

Шоколад вместо злато

Доказателство за това, че маите са използвали какаото и шоколадът като разменна стока, като пари, са редица стенописи, керамични картини и резби, които изобразяват типичните пазарни обмени и плащанията за почит на майските царе. наскоро антрополозите откриват, че маите са започнали да използват какаови зърна за търговия още през 8-и век. Маите обичали да консумират какаото предимно като гореща напитка, сервирана в глинена чаша. Но това са можели да си позволят само най-заможните сред тях.

Легендарни древни библиотеки, изчезнали безследно

Легендарни древни библиотеки, изчезнали безследно

Загубени са безценни знания и сведения за човешката история

Според изследванията именно какаовите зърна, сушени или ферментирали, под формата на шоколад са били най-ценната разменна валута на маите в определени периоди от време. Антрополозите вярват, че царете на маите дори са събирали какаото като данък. Те взимали много повече, отколкото се е консумирало в двореца, а излишъкът вероятно е бил използван за заплащане на работниците в двореца, както и за закупуване на продукти от пазара.

Причината какаото да е толкова ценено за маите е първо, защото те много обичали да го консумират и го свързвали с лукс и второ, защото какаовите дръвчета са били много по-трудни за отглеждани от останалите основни култури. Те не виреели много добре на местата, близо до големите градове. За маите какаото е било толкова ценно, че някои учени смятат, че рязкото спиране на доставките на какао, поради суша, унищожила реколтите, е довела до сериозни политически сътресения, които може да са и основната причина за падението на класическата Майска цивилизация.

История за първата българска банкнота

История за първата българска банкнота

Първата книжна банкнота на България е от 20 лева и се съхранява в Историческия музей в Габрово