Круизните компании започнаха да изключват Амстердам от своите маршрути заради въведения от градските власти допълнителен туристически данък, съобщава специализираният сайт "ЕвроПулс".

Транзитните пътешественици, които не остават да нощуват нито ден в хотелите на града, сега са длъжни да заплатят осем евро градски данък. Круизните компании не искат да покриват за своя сметка тази сума, нито да увеличават цената на вече продадените по-рано туристически пакети.

Един от вариантите, които предлагат тези компании, е двудневен престой в пристанището на Ротердам и превозването от там на туристите с автобуси до Амстердам.

Припомняме, за да намалят туристическото натоварване на града и неговите жители, властите на Амстердам планират да забранят собственици на жилища да ги отдават под наем на туристи онлайн.

А от 2020 година предлагането на стаи по системата Bed & breakfast ще може да става само след получаването на специален лиценз. Освен това, вече чуждестранните туристите ще трябва да имат специално разрешение за групови разходки из квартала на червените фенери.