Всеки има различно разбиране за почивка. Някои предпочитат комфорта и лукса на многозвездните хотели, други залагат на свободата и по-близкия контакт с природата, който им предлага къмпингът. Защо не обаче всичко това заедно?

Точно такова съчетание между двете човек може да намери в т.нар. глъмпинги – луксозни къмпинги (от англ. glamorous и camping), които позволяват на туристите да живеят сред природата, но с всички удобства на хотелите и уюта на дома.

Концепцията предвижда посетителите да бъдат настанени в подвижни малки къщички, в които има не само неща от първа необходимост, но и доста повече. Освен самостоятелна баня и тоалетна, те имат напълно обзаведени кухни, Wi-Fi връзка, плазмени телевизори и дори джакузита.

Такъв луксозен къмпинг е и Big Berry в Словения, който ще отвори врати за посетители от следващото лято. Той е разположен в областта Бела Крайна покрай река Колпа, на няколко минути път от границата с Хърватия.

Къщичките в него са разположени в непосредствена близост до реката, но на достатъчно разстояние една от друга, което позволява на почиващите да общуват с останалите хора в къмпинга и в същото имат достатъчно лично пространство, за да могат да си отпочинат на спокойствие.

Най-голямото предимство на Big Berry е, че е насред природата и туристите могат да се включат в разнообразни дейности на открито – от разходки пеш или с колело в околността, през плажен волейбол и други спортове навън, до плуване и каякинг в приветливата Колпа.

Избор има и за тези, които имат нужда от “доза” градска среда. Точно на няколко минути с кола се намира градчето Метлика. Там, а и в целия регион на Бела Крайна, посетителите могат да разгледат местните забележителности, да опитат нещо от традиционната словенска кухня или пък да дегустират вино в някоя от многобройните винарни.

На тези, които идеята за подобен луксозен къмпинг им допадне и биха искали да разполагат с подобна къщичка, могат да си купят такава. Или биха могли да вземат няколко и да създадат цяло селище по концепцията на Big Berry.