След като първият опит да се намери наследник на германския канцлер Ангела Меркел се провали, сега бе свикан нов конгрес, който да избере нейн наследник и евентуално бъдещ канцлер, който я да замести в управлението на Германия. Това, което е интересно в историята на Християндемократическия съюз, е, че този, който кандидатства, е солов играч, без конкуренти за поста председател. На проведения миналата седмица конгрес имаше обаче трима кандидати. Това уточни германистът Господин Тонев, който гостува в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Сред кандидатите беше министър-председателят на Северен Рейн Армин Лашет, който е по-либерален и се възприема като наследник и приближен на Меркел - продължител на нейната политика. Вторият кандидат беше бившият приближен на сегашния канцлер - Норбърт Рьотген. Неговата експертиза е в областта на околната среда, както и във външната политика. Третият кандидат беше Фридрих Мерц - бившият председател на парламентарната група на Християндемократическия съюз, като в Германия е прието, че човекът на този пост е опозиционният водач.

"Мерц сега е представител на икономическото крило, привърженик на социалното пазарно стопанство. Той очакваше да спечели, за да изрази копнежа на голяма част от привържениците и членовете на Християндемократическия съюз за по-консервативен курс", казва експертът.

По думите на Тонев големият упрек към Мерц е, че той няколко години е председател на управителния съвет на немския клон на най-голямата инвестиционна компания BlackRock. "От там са упреците, че той защитава неолиберален курс. На тези хапливи предположения той отговаря, че е привърженик на социалното пазарно стопанство".

Сегашният избран председател е Армин Лашет. Обикновено председателят става и кандидат за канцлер, но в момента има разделение, тъй като консервативната част от Християндемократите не приема безусловно доминацията на вътрешните сили.

"Задачата му е да положи усилия, за да сплоти, обедини разочарованите от избора хора, които да участват в една единна политика. В момента обществото не показва положителна нагласа, че той би бил сполучлив следващ кандидат за канцлер", заяви Тонев.

Избраният председател е продължител на сегашната политика, която очевидно е сляпа за някои тенденции, казва експертът.

"В публичните диспути преди самия избор и тримата кандидати се обявиха за това, че не би трябвало да се премълчава нарушаването на върховенството на закона и за откритата корупция", казва той.

По думите на експерта, който и да лидер на такава държава, той винаги получава подкрепа, получава енергия само от факта, че той е лидер и който и да е следващия канцлер ще бъде достоен да бъде един от водачите в Европа.

Социално пазарно стопанство

"Това е единен синтетичен термин, който се уповава на две базови характеристики - едната е по отношение за разбирането на човека като личност, който винаги е насочен към някаква общност - семейство, приятелски кръг, кръга в който работим, т.е. вкоренеността на човека към тези общности и институции. Това е т.нар. социална природа на човека. Всеки един от нас иска да бъде уважаван, разбиран. Социалното пазарно стопанство иска да изрази тази тенденция и това е философско-духовното разбиране. Социалното пазарно стопанство определя тази политика - социалния нрав и природа на човека като основа", казва той.

Друго важно уточнение, по думите на експерта, е че социалното пазарно стопанство е за държава, която създава правила за всички, изхождайки от социалната същност на човека.

"Основното в социалното пазарно стопанство е силната устройствена политика, която бди тези правила да бъдат спазвани, не като нощен пазач, а като постоянен арбитър", заяви Тонев.