Предвид настоящата обтегната ситуация между България и Северна Македония, политиците ни не трябва да забравят, че съседката ни е добър и сериозен търговски партньор. В почти половината страни членки на ЕС имаме по-малък износ, отколкото към Северна Македония, който се движи около 400-500 милиона годишно, което е близо до износа ни към Русия. Изнасяме от сурови необработени материали, машини до хранителни продукти. Това заяви Владимир Владимиров, вицепрезидент на Българо-македонския бизнес клуб в предаването Money.bg  по телевизия Bulgaria On Air. 

"Темата за икономиката е важна. Трябва да споменем и коридор номер 8 (от Черно море до Италия - един от най-кратките пътища от стоките в Азия към Западна Европа), който е един от важните европейски коридори, минаващи през България, Северна МАкедония и Албания. Ние сме единственият член на ЕС от тези държави и трябва да бъдем лидера и мотора на работата по този коридор. Но реални почти нищо не е се е направило през последните години. В момента текат последните месеци на реновиране в България по влаковата линия от Черно море до София, т.е. по-голямата част от работата е свършена в българският участък. Остава връзката между София и Кюстендил". заяви Владимиров.

По думите му по-голямата част от инфраструктурата на коридора, която не е в добро състояние е в македонската територия.

"Това е политика още от времето на Югославия - т.е. цялата югославска политика беше насочена към запад и съответно коридорът север-юг беше много по-развод. За съжаление след излизането на Македония от Югославия македонските правителства не успяха да поправят тази стратегия", заяви той.

Владимиров отбеляза, че първото правителство на Заев започна рехабилитация и разширяване на най-лошата част от пътя. Вероятно до края на годината ще бъде завършен, което ще ускори пътуването между София и Скопие. В момента 220 км. се минават за 5-6 часа и пътуването е кошмарно, смята той.

"Трябва да продължим да усилваме икономическите и транспортните връзки между двете държави и по този начин ще се сближим и човешки, и партньорски", казва Владимиров.

"В момента ние имаме лоши политически взаимоотношения между двете държави, но в същото време българските и македонските компании работят помежду си и в македонските супермаркети има български стоки например."

По думите му и много български компании от ИТ услугите отварят много успешни офиси в Скопие. Това е друг факт, който показва, че има много пунктове по които нещата се развиват повече от добре.

"Има доста на брой успешни български компании на македонския пазар в банковия, застрахователния сектор, в търговията в горива на дребно и едро. Така че българските компании са много по-добре ориентирани от българските политици и българските бизнес се развива и по посока на Македония. Това е един базов лагер о отправна точка за два други пазара - Албания и Косово", заяви Владимиров.

Според него Северна Македония ще стане член на ЕС. Политическите недоразбирания ще се изгладят с течение на времето. Процесът обаче ще бъде по-дълъг и по-сложен, отколкото бе за България и Румъния или другите останали държави. Позицията на Франция гласи, че бъдещите членове трябва да минат през много по-ситно сито за да влязат в ЕС.

"Един от проектите, по които работим в Българо-македонския бизнес клуб, е намиране на работници и хора с висше образование в Македония, които биха намерили работа в аутсорсинг индустрията в България. Имаме и такива успешни проекти за намиране на кадри от Македония и това ще се засилва", каза Владимиров.