Конвенционалният начин на търговия със зърно е изцяло аналогов. Целия процес опира до това един зърно производител да се свърже с търговец или обратното. В стремежа за дигитализация на този процес работи платформата agrinizer. Освен, че дава възможност на продавач и купувач да се свържат и да публикуват оферта, се дава възможност за преговори и комуникация на двете страни, с разликата, че става електронно и по-бързо. Това заяви Кристиан Иванов, основател на платформата за търговия със зърнени култури agrinizer в предаването Money.bg по Bulgaria On Air.

"Първоначално процесът е анонимен и ако се стигне до сделка, едва тогава се прави връзката между двете страни", обясни той.

По думите му има интерес към използване на този инструмент. "Понякога търговията е импулсивен тип решение и когато се случва онлайн, понякога хората са склонни да се съгласят за цена, която не биха приели при конвенционални преговори", заяви той.

Няма ограничение за участниците в платформата. Това могат да бъдат малки, средни и по-големи производители. Няма ограничение и за купувачи. "Опитваме се да направим тази връзка между тях по-лесна и бърза", заяви Иванов.

Навлизане на румънския пазар

По думите на експерта идеята на agrinizer е да бъде европейска платформа. "Компанията-майка е позиционирана в Англия, а у нас има дъщерна компания, с която развиваме платформата".

"Целта ни е до няколко месеца да стартираме платформата в Румъния, тъй като виждаме междусъседски интерес. Анализирали сме общо единадесет европейски държави, които представляват около 83% от доставките на зърно, сред които са и Англия и Гърция".

Какви са трудностите пред създаването на подобна платформа?

Според Иванов е важно да се обясни на търговците, че платформата представлява само софтуерната част, която дава възможност за преговори.

"Не разполагаме със собственост върху зърното, нито с възможността да се разплащаме със зърното. На този етап нашата роля е да свържем двете страни и от там те да преминат към изпълнение на физическата доставка".

Какви може да са евентуалните рискове?

По думите на Иванов има ситуации, в които две страни се уговарят за дадена цена, но липсва елементът качество. "Важно е да се добави във времето и спомагателни услуги, които да дават повече прозрачност. Могат да се добавят и транспортни услуги, тъй като това е голяма логистика в този сегмент. Също така застраховане, финансови услуги и други. Засега сме още в началото", обясни той.

По думите му сектора у нас има огромен потенциал и ще се развива все по-добре.

"Очакванията за черноморския регион за 2021 г. са за доста силна реколта и съответно силен износен сезон. България става все по-голям фактор в този регион. Румъния, Украйна, Русия също са едни от големите участници.