Депозитната система за рециклиране ще позволи на хората, които са вложили пари в пластмасови бутилки да си ги върнат обратно. Това заяви в предаването Money.bg по Bulgaria On Air Жана Величкова - изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. Това обаче е само видимата част на т. нар. депозитна система, за която трябва да знае цялото общество.

"Невидимата част обаче е една изключително сложна инфраструктура, която обхваща материални, информационни и парични потоци и нейното организиране е строго специфично с оглед на всяка пазарна конкретика, за която се прави такава система", коментира Жана Величкова.

България е трета в ЕС по рециклиране на пластмаса

България е трета в ЕС по рециклиране на пластмаса

Страната ни е рециклирала 59% от генерираните пластмасови отпадъци

По думите й добрият опит на скандинавските държави, където депозитната система за рециклиране функционира адекватно, показва, че е възможно да се сдобием с модел, в който не просто да съберем обратно използваните опаковки и по този начин да се намали замърсяването, но и да завъртим събраните опаковки в затворен цикъл.

"Тоест, всяка една бутилка да бъде събрана, тя да бъде рециклирана и от нея да бъде направена нова бутилка. Именно това е затвореният цикъл и кръговата икономика", обясни Величкова.

Индустрията за напитки има конкретни цели за постигане на събираемост на своите опаковки до 90 процента през 2029 година и обратно влагане поне на 30 процента рециклирано съдържание. За да се стигне до това обаче е нужна промяна на законодателната уредба в страната. А ролята на държавата е ключова с това да осъществява контрол върху системата.

Община "Марица", ТИЗ и държавата ще строят завод за рециклиране на пластмаса

Община "Марица", ТИЗ и държавата ще строят завод за рециклиране на пластмаса

Марица ще е една от първите общини, която ще има подобно съоръжение на територията