Метеорити са всички обекти от космоса, които са паднали на Земята. Може би си мислите, че това се случва много рядко, но не, учените смятат, че до 6 тона метеорити падат на повърхността на нашата планета всеки ден и това не е печатна грешка. В зависимост от размера, външния вид, възрастта и състава, тези камъни могат да струват много пари.

Най-скъпият метеорит в света се нарича Фуканг - открит е през 2000 г. в Китай. Въз основа на факта, че тежи повече от 400 килограма и е съставен от частици от минерала оливин, стойността му се оценява на 2 милиона долара, пише Hi-News.ru.

Оказва, че търсенето на метеорити е много печеливш бизнес. Така че не е изненадващо, че десетки хора на Земята посвещават целия си живот на тази кауза. И да, те правят милиони долари за личните си портфейли.

Снимка 599262

Източник: метеорите поток

Ловецът на метеорити

Най-известният ловец на метеорити е Майк Фармър. Той е роден в Тусон, Аризона, и се интересува от космическите камъни от 1995 г. насам. В интервю за National Geographic той разкрива, че всичко е започнало с нещо, което е купил на изложба на местна изложба. Той бил толкова заинтересован от тази тема, че по-късно започнал да пътува до различни страни, надявайки се да намери най-редките екземпляри, струващи много пари.

Общо той е посетил около 70 страни, като повечето пъти е летял до Африка. Факт е, че най-лесно е да се намерят метеорити в Сахара и други пустини. Там няма дървета или сгради и често тъмните камъни се открояват на фона на светлия пясък. Обикновено той отива в дадена страна след съобщения за падане на метеорит - изчислява приблизителното място на падането и търси в тази област. През това време метеоритите нямат време да се скрият под слоеве пясък.

Търсене на съкровища в реалния свят

Според ловеца на метеорити това е много опасна дейност. Факт е, че по време на търсенето той често не се намира на най-приятелските места. Например, през 2011 г. отива на Арабския полуостров, на територията на държавата Оман. Там той е заловен и хвърлен в затвора за "незаконни минни дейности". През месеца, който прекарал в затвора, отслабнал много, но след това успял да докаже, че търсенето на метеорити не е същото като минното дело. След като доказал невинността си, той бил освободен.

Също така през 2011 г. посещава Кения няколко пъти. При третото пътуване той бил отвлечен - мъжът стоял с торба над главата, до гърлото му било притиснато мачете, а пистолет опрял в главата му. След побоя престъпниците решили да не ги убиват, а просто да вземат всичките им ценности и да си тръгнат. А Майк Фармър, разбира се, е имал много ценности.

Снимка 401577

Източник: iStock

Колко метеорити има на Земята

Ловецът на метеорити вярва, че в момента на Земята има милиони различни метеорити. Сред тях има някои, които струват милиони долари. Но хората са успели да намерят само няколкостотин хиляди проби. Това е така, защото космическите скали рядко падат на открито. Повечето от метеоритите лежат дълбоко в джунглата, а някои падат в океаните. Хората едва ли някога ще успеят да ги намерят.

Освен Майк Фармър, по света има и други хора, които се занимават с търсене на метеорити. По думите му в тази сфера има само около 20 професионалисти. Но има и такива, които се захващат за работа само ако има новини за падането на метеорит на концертно място - има стотици такива хора.

Снимка 461447

Източник: youtube

Колко можете да спечелите от метеорити

Майк Фармър печели милиони долари от продажбата на редки метеорити. Веднъж, докато бил в Близкия изток, той открил метеорит от Луната - буквално част от спътника на Земята, който се откъснал и паднал на нашата планета. Няколко седмици след откритието той го продава за 100 000 долара. Важното е, че този екземпляр е малък, с размерите на орех.

Мъжът смята, че най-добрата му находка е метеорит с тегло 53 килограма, който е открил в Канада. Това е бил паласит - космическа скала, която има желязно-никелова основа, осеяна с минерала оливин. В началото на статията споменахме скъпия метеорит Фуканг, който има същия състав. Екземплярът, открит от Майк Фармър, е на 4,5 милиарда години. Метеоритъът е продаден на канадското правителство за един милион долара. Сега тя е изложена в Кралския музей на Онтарио в Торонто и се счита за национално съкровище.

Майк Фармър няма собствен магазин за метеорити. Продава ги на изложби, или на колекционери и музейни обекти. Клиентите се свързват с него по телефона - днес той е много известна личност. Понякога са необходими само няколко обаждания, за да се продаде рядък метеорит, защото този пазар е много тесен и има хора, готови веднага да купят рядък екземпляр.