Вероятно си спомняте за култовия филм на на Дани Бойл от 2008-а година "Беднякът милионер" (Slumdog Millionaire). Лентата разказва измислената история на Джамал Малик - млад мъж от един от бедните квартали на Мумбай, който участва в индийската версия на играта "Кой иска да бъде милионер?" ("Стани богат"). В крайна сметка животът му се променя, благодарение най-вече на късмет, и бедното момче става богато.

В реалния живот обаче има един истински "бедняк милионер" или в превод - беден човек, станал много богат. Този човек отново е в Индия, пак произхожда от един много беден квартал, но е съвсем истински и е жена.

Калпана Сародж

Източник: Wikipedia

Калпана Сародж

Запознайте се с Калпана Сародж - самоусъвършенствала се бизнесдама и социален предприемач, преодоля несгодите и финансовите предизвикателства, за да стане наистина успешна и влиятелна фигура в Индия, особено известна с спасяването на компании в затруднено положение и ангажираността си към социални каузи, както я описва индийската Zee News.

От провал до империя: Милиардерът Хиротаке Яно, създал концепцията "магазин за 1 лев"

От провал до империя: Милиардерът, създал концепцията "магазин за 1 лев"

Комбинацията на успеха

История на един успех по индийски

Сародж е индийски предприемач и председател на компанията Kamani Tubes. Тя преодолява големи предизвикателства, за да стане един от най-успешните и богати предприемачи в страната, въпреки че е родена в нищета и е била жертва на тормоз като дете. 

Ню Делхи, Индия

Източник: iStock

Ню Делхи, Индия

Днес дамата притежава бизнес империя на стойност $112 милиона и служи като вдъхновение за редица амбициозни собственици на бизнес навсякъде по света. Тя често е наричана "Бедняк милионер", защото и нейният път към успеха и богатството, както и този на героя във филма на Дани Бойл, също не е никак лесен. Тя обаче показа на света, че наистина всичко е възможно, ако имате достатъчно вяра в себе си. И способности, разбира се.

Нека сега се пренесем в един от най-бедните квартали на Ню Делхи. Калпана Сародж се ражда именно там, в семейство на далити (най-нисшата каста в Индия) с баща полицай ,обречена на много дискриминация. Момичето има три сестри и двама братя. След като тръгва на училище й е забранено да участва в извънкласни дейности, защото е от ниска каста. Поради същата причина родителите на повечето деца им забраняват да общуват с нея.

Въпреки всичко, тя обича да ходи на училище и е отлична ученичка, но тъй като е далит, учителите й често я настаняват отделно от другите ученици. Родителите й решават да я омъжат, когато тя е едва на 12 години. Тя се мести със съпруга си в Мумбай. Готви, чисти и отговаря за домакинство от десет души.

Самата тя винаги е недохранена и получава лошо отношение от свекърите си, които я малтретират вербално и физически. Шест месеца след началото на брака, разбирайки какво се случва, баща й си я взима обратно у дома.

Калпана Сародж се връща на училище, завършва го с отличие, след това успява да завърши и университет. Надскача предразсъдъците спрямо своята каста и успява да стартира бизнес и да се превърне в една от най-успешните бизнес дами на Индия. Нейната история вдъхновява много индийски момичета и момчета, които разбират, че чрез образование, упоритост и вяра в себе си могат да променят живота си. Дори там, където това изглежда почти невъзможно.

Бивша учителка по химия е най-богатата жена в Азия, сама спечелила парите си

Бивша учителка по химия е най-богатата жена в Азия, сама спечелила парите си

Само за два дни от дори не най-богата в семейството си, тя става такава в Азия