Наскоро компанията Crown Estate, институцията, основана от Джордж III през 1760 г., занимаваща се с управлението на имотите на монарха, беше принудена да отпише стойността на почти двадесет търговски и почивни центъра със 17%, което доведе до загуба на нетното богатство на кралица Елизабет с 552 млн. паунда, пише Ник Корбишли за Wolf Street.

Тази обезценка беше определена цветущо от The Economist като "слаба ракия" ("fairly small beer") на фона на фона на общото портфолио, притежавано от кралицата, възлизащо на 13,4 млрд. паунда. Но тук има една уловка - в действителност Елизабет не е обедняла. Защото британският монарх по закон не може да губи.

Спортът, който е донесъл над $9 милиона на Кралица Елизабет II

Спортът, който е донесъл над $9 милиона на Кралица Елизабет II

Той е страст на Нейно величество

Постъпленията на краля или кралицата се формират въз основа на печалбата на Crown Estate, от която 25% отива за короната. Така би трябвало ако печалбата на институцията спадне, сумата, която се превежда на Елизабет също да се понижи. Но преди девет години този механизъм беше променен със Закона за грантовете към суверена, който постановява, че приходите на краля или кралицата никога не могат да се понижават.

"В случай на понижение на печалбата на Crown Estate, суверенът получава същата сума, каквато е получавал през предишната година", посочи говорител на институцията пред The Independent. Откъде се допълва тази разлика в постъпленията на монарха? От данъкоплатците, разбира се.

Нещо повече, докато обикновено Crown Estate плаща останалите 75% от печалбата си в британската хазна, през тази година това правило се промени, след като двете институции се договориха компанията да задържа част от този дял за собствените си нужди. "Това е страхотна сделка, ако можете да я постигнете", пише Корбишли. "Повечето от големите земевладелци във Великобритания не могат, въпреки че много от тях се обърнаха към правителството за подкрепа, която за момента не е на хоризонта."

Британската кралица печели милиони от "зелена" енергия

Британската кралица печели милиони от "зелена" енергия

Великобритания остава безспорен лидер в офшорните ветропаркове

Тази сделка идва на фона на сриващия се пазар на корпоративни недвижими имоти в страната, който е довел до заличаване на половината пазарна капитализация на големите представители на отрасъла като Land Securities Group, British Land Company и Shaftesbury, изтъква той.

Но напускането на наемателите им, голяма част от чиито служители вече работят от вкъщи, не е единствената лоша новина за рентиерите. Другата е, че срокът, през който те не могат да изгонят клиентите си, независимо дали те плащат, или не, беше удължен и вместо до края на месеца, той вече е до края на годината. Така на практика в някои случаи може да се окаже, че от края на май досега те не са получавали наеми.

"Така финансовият стрес беше прехвърлен от наемателите към собствениците на имотите и кредиторите им", пише Корбишли. "И колкото по-дълго се задържи това състояние, а то вече беше удължавано двукратно, толкова по-голям ще става този финансов натиск."

Как и за какво кралица Елизабет II харчи богатството си от £340 милиона?

Как и за какво кралица Елизабет II харчи богатството си от £340 милиона?

Отговор дават сметкита на Суверенния грант

Данни на Re-Leased показват, че отдаващите търговски площи под наем са получили едва 68% от дължимите си наеми през юни, от които само малко над 18% са изплатени в договорения срок. При собствениците на магазини процентът на получените суми е още по-малък - едва 60% от дължимото.

Но докато целият отрасъл е в крах, от който вероятно няма да се съвземе през следващите няколко години, ако изобщо успее да се върне към равнищата от 2019 г., предвид изместването на дейностите към работата от вкъщи, поне кралицата на Англия не може да обеднее.