По-голямата част от милиардерите в света са от Съединените щати. Процентът на жените сред тях не е значителен. От 724 американски милиардери само 86 са жени, според данни на Forbes. Това са само 12% от милиардерите в страната.

Кои са най-богатите жени в Америка?

Едва ли е изненада, че класацията се оглавява от Алис Уолтън.

Снимка 412463

Източник: wiki

Тя е американска наследница на богатството на Walmart. През септември 2016 г. тя има над 11 милиарда долара в акции на Walmart, а към август 2021 г. Уолтън има богатство на стойност 68,1 милиарда долара.

От 2020 г. досега друга заможна дама Макензи Скот е дарила над 8,5 милиарда долара за благотворителност. Въпреки това тя все още е една от най-богатите жени в света. Това до голяма степен се дължи на акциите на Amazon, които тя получи при развода си с Джеф Безос. 51-годишната Скот притежава богатство на стойност 56,1 милиарда долара, което я поставя на второ място в класацията.

Стойността на акциите на Amazon се повиши на фона на пандемията, което почти удвои първоначалната стойност на нейните акции (38,3 милиарда долара).

Джулия Маргарет Кох е милиардер, филантроп и една от най-богатите жени в света. Тя се нарежда на трето място по богатство сред дамите, като активите й се оценяват на над 52 милиарда долара по данни от началото на новември. Тя наследява богатството си от съпруга си Дейвид Кох, който почина през 2019 г. Към януари 2020 г. Forbes оцени богатството й на нея и семейството й на 43 милиарда долара, докато Bloomberg го оценява на 61,6 милиарда долара.

Жаклин Марс продължава класацията, като се нарежда на четвърто място, според данните на Forbes. Тя е американска наследница и внучка на Франк С. Марс, който е основател на американската компания за бонбони Mars. По данни на Forbes към началото на ноември тя има богатство на стойност 31,5 милиарда долара.

Мириам Аделсън наследи 57% дял на покойния си съпруг в Las Vegas Sands, което я прави един от най-богатите новодошли богаташи в списъка на Forbes. Казината имат оперират в Лас Вегас, Сингапур и Макао.Богатството й възлиза на 29,2 милиарда долара.

Най-младите дами сред милиардерите в Америка

Уитни Улф Хърд е американски предприемач. Тя е основател и главен изпълнителен директор на публично търгуваната онлайн платформа за запознанства Bumble. Преди това тя е била вицепрезидент в отдела по маркетин на Tinder. 32-годишната Улф Хърд има богатство на стойност 1,2 милиарда долара и се класира и в Forbes 30 под 30 за 2017 г. 

Един от най-новите участници в този списък е Риана. Тя вече се радва на значителен успех като артист. Въпреки това, именно нейния предприемачески дух я постави в списъка на Forbes през август 2021 г. Риана притежава 50% от козметичната си компания Fenty Beauty. Другата половина се управлява от Бернар Арно, който е сред най-богатите хора в света. 33-годишната певица има богатство на стойност 1,7 милиарда долара.

Неха Наркхеде е бизнесдама, съосновател и бивш главен технически директор на компанията Confluent. 37-годишната жена е на трето място в списъка с най-млади жени милиардери с богатство от 1,4 милиарда долара.

Линси Снайдер е бизнесдама, собственик и наследница на компанията In-N-Out Burger. Тя е на четвърто място в списъка. 39-годишната жена може да се похвали с 4,2 милиарда долара активи. 

Петото място е за Ким Кардашиян. 41-годишната жена е американска риалити звезда, модел и актриса. Богатството й е на стойност 1,2 милиарда долара, а статутът и на милиардер е от от сравнително скоро. 

Снимка 549867

Източник: GettyImages