17.1 млрд. долара - толкова е цифрата, с която се е увеличило общото състояние на 28-те руски милиардери за първите 8 месеца на годината, показват данните на индекса на милиардерите на Bloomberg.

През този период считаният за най-богат руснак Алексей Мордашов е спечелил 1.49 млрд. долара, а общото му състояние се оценява на 18.4 млрд. долара.

Мордашов е главен акционер в руската компания "Северстал", оперираща основно в стоманодобивната и минната индустрия. Тя е най-голямата стоманодобивна компания в Русия и притежава големи промишлени съоръжения в Русия, Украйна, Казахстан, Франция и Италия, както и в няколко африкански страни. Дружеството е публично и се търгува на фондовите борси в Москва, Лондон и Франкфурт.

След него се нарежда Владимир Потанин, забогатял с 1.01 млрд. долара в периода януари-август 2017 г. Богатството му вече е 17.5 млрд. долара.

Потанин е изпълнителен директор на "Интеррос" - голяма руска инвестиционна компания, която оперира на 3 континента, а общите й активи възлизат на десетки милиарди долари. Милиардерът е начело и на компанията "Норилск Никел", специализирана в добива и обработката на никел и паладий.

Третият най-богат руснак - Владимир Лисин е увеличил състоянието си през 2017 г. с 3.47 млрд. долара, натрупвайки 16.6 млрд. долара. Той е президент на стоманодобивната компания "Новолипецк" - един от 4-те руски гиганта в стоманодобива.

Руските милиардери се увеличиха с 20 и станаха още по-богати

Руските милиардери се увеличиха с 20 и станаха още по-богати

Актуална класация на Forbes

Така Лисин изпреварва Виктор Векелсберг, който е спечелил 1.53 млрд. долара. Той е четвъртият най-богат руснак със състояние от 15.6 млрд. долара. Векелсберг притежава и ръководи конгломерата Renova Group, който се занимава с добив на различни метали и инвестиции в различни сектори - телекомуникации, енергетика, недвижими имоти и др.

След тях се нареждат Михаил Фридман с богатство от 14.7 млрд. долара, спечелил от началото на 2017 г. 1.41 млрд. долара, и Алишер Усманов 14.5 млрд. долара, заработил 1.6 млрд. долара за същия период.

Следват Андрей Мелниченко с 12.2 млрд. долара (който е на плюс с 913 млн. долара), който има бизнес в енергетиката и химическата промишленост, и собственика на "Челси" Роман Абрамович с 12 млрд. долара (спечелил 1.24 млрд. долара)

Създателят на частният инвестиционен фонд Onexim Group притежава 11.3 млрд. долара. За първите 8 месеца на 2017 г. Прохоров е увеличил капитала си с 524 млн. долара.

Не всички руски милиардери обаче са забогатели през настоящата година. Някои дори са претърпели сериозни загуби.

Такива са ръководителят на "Новатек" (най-големият частен доставчик на газ в Русия) Леонид Михелсон, президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов и основателят и собственик на "Волга Груп" Генади Тимченко.

За периода от януари до август през настоящата година Михелсон е изгубил 1.9 млрд. долара, а Тимченко - 1.79 млрд. долара. Алекперов пък е на загуба с 632 млн. долара.