Богатството на Дилип Шванги се сви. А намаляващите му притежания се превърнаха в една от най-видимите жертви на поразената от проблеми индустрия на генеричните лекарства в Индия.

От най-богатия някога индиец, сега магнатът пада на 6 място в списъка на най-заможните в страната. Неговото състояние се е стопило с цели 14.1 милиарда долара за около две години.

Основателят и ръководител на компанията Sun Pharmaceutical Industries остава с богатство от 11.1 милиарда долара според индекса на Bloomberg за милиардерите по света.

Снимка 297879

Източник: Bloomberg

Причината е спадът в акциите на най-големия производител на лекарства в Индия. Ценните книжа на компанията се сринаха с 57 процента от историческия връх, който покориха през април 2015 година.

Спадът се засили миналия месец, след като тримесечният финансов отчет показа печалбата на компанията.

Индийската широко разпространена индустрия за генерични лекарства е подложена на по-задълбочен контрол, тъй като Американската администрация по храните и лекарствата засилва инспекциите на одобрените отвъдморски производители, най-голямата концентрация на които е в азиатската страна.

През миналата година експертите разреши рекорден брой нови генерични лекарства, което доведе до потапяне на конкуренцията, комбинирщо се с консолидацията сред най-големите купувачи на генерични лекарства в САЩ, за да се намалят цените на лекарствата.

Милиардерът Карл Айкан загуби $179 милиона от Hertz Global Holdings

Милиардерът, който загуби $179 милиона само за шест месеца

Цената на активите му в една компания рязко спада