Нарастващото търсене на електрически превозни средства и ориентирането към слънчева енергия се оказва добра възможност за малайзийския предприемач Тан Енг Кий - съосновател и главен изпълнителен директор на базираната в Пенанг Greatech Technology. Компанията произвежда оборудване за индустрията за редица различни производители. През последната година акциите й скачат с 330%, което е тласък заТан към клуба на милиардерите. Богатството му възлиза на стойност от малко над 1 милиард долара.

"Възобновяемата енергия и електрическите превозни средства са във възход в момента", казва 50-годишният Тан. Той създава бизнеса през 1997 г. с приятеля си от училище Кор Хенг, който сега е главен оперативен директор на Greatech.

Продажбите на компанията за деветмесечието на 2020 г., са се увеличили със 17% достигайки 44,44 милиона долара.

Greatech прави автоматизирано оборудване за производствени линии за множество производители - от такива на медицински изделия до производители на възобновяема енергия и други. 50% от бизнес на компанията е на международните пазари, предимно в САЩ, а в списъка й с клиенти са компании като Lordstown Motors - производител на електрически пикапи в Охайо и First Solar, която произвежда слънчеви енергийни системи.

Сред забележителните продукти на Greatech е например роботизирана ръка за поставяне на слънчеви модули в производствена линия.

Компанията постепенно се ориентира от производството на единично оборудване за автоматизация към производството на цели линии, след като приема повече поръчки от клиенти като Panasonic и First Solar. Годишните приходи и нетната печалба на компанията се увеличават десет пъти между 2015 и 2019, когато Тан да излезе на борсата в Куала Лумпур.

През октомври публичната инвестиционна банка на Куала Лумпур прогнозира, че приходите на Greatech ще нараснат с темп от 47,5% през следващите три години.

"Никога не съм мечтал да стана милиардер. Изобщо не очаквах това. Имам прост живот - идвам в офиса, върша си работата и се прибирам. Нищо не се е променило", споделя Тан за новия си статут на богаташ.

Тан е израснал в Пенанг , както той описва в "бедно семейство", единственият син сред четири деца. Баща му, който е бил шофьор на такси, почива когато Тан е само на 13, което го принуждава да поеме повече отговорности в ранна възраст. На 16 години той работи на непълно работно време след училище в пекарна.

В края на миналата година Greatech се разширява. Тан открива нов завод и се опитва да купи още земя в индустриален парк близо до завода. Greatech отвори и първия си офис в САЩ през третото тримесечие на 2020 г. Още няколко такива офиса ще бъдат отворени през третото тримесечие на тази година в Илинойс и Аризона. Тан също планира да създаде офис в Германия до третото тримесечие на 2021 г. и да се разшири в Европа и Индия.