Разхождайки се във всекидневната си, милиардерът Дейвид Рокфелер ежедневно се наслаждава на картина на Пикасо за 90 млн. долара. За него изкуството е нещо, с което трябва да се живее, а не да се крие.

Рокфелер, последният оцелял внук на основателя на Standard Oil Джон Д. Рокфелер, има дългогодишен афинитет към съвременното изкуство и прекарва почти един век, събирайки произведения от Пол Гоген, Диего Ривера, Анри Матис и др. Той е роден богат, но с течение на времето неговият навик е допринесъл значително за личното му състояние.

 Картина на Ван Гог бе продадена на търг за $81,3 милиона

Картина на Ван Гог бе продадена на търг за $81,3 милиона

Christie's реализира продажби за 479 млн. долара

През последното десетилетие от живота му, когато цените на произведенията на изкуството набъбват значително, картините му започват да "съставляват много добра част от личното му имущество", казва Питър Джонсън, официален историк на семейство Рокфелер.

От 8 май, когато аукционната къща Christie's ще пусне на търг колекцията в продължение на 1 седмица, ще разберем колко голяма е тази част.

Сервизът, използван от Наполеон Бонапарт

Източник: Christie's

Сервизът, използван от Наполеон Бонапарт

Когато Рокфелер почина миналата година на 101-годишна възраст, колекцията му включва поне 4 картини на Клод Моне; зашеметяващи произведения на Едуард Хопър, Джорджия О'Кийфи и Жорж Сера, както и сервиз за вечеря, който Наполеон взема със себе си по време на изгнанието си на остров Елба.

Някои от предметите са купени за стотинки в сравнение с настоящата им стойност. "Мисля, че Дейвид очакваше, че стойността на Пикасо ще се увеличи от 1967 г. Смяташе ли, че ще се увеличи хиляда пъти? Не", казва Джонсън.

Картина за $110.5 милиона: Продадоха за рекордна сума творба на Баския

Картина за $110.5 милиона: Продадоха за рекордна сума творба на Баския

Платното е с внушителни размери

През 2007 г. например Рокфелер продава картина на Марк Ротко в Sotheby's в Ню Йорк за почти 73 млн. долара. Купува я през 1959 г. за 10 000 долара.

Съпругата му Пеги почина през 1996 г. Заедно те планират да дарят голяма част от личното си богатство за благотворителност. Преди десетилетия двамата изпращат 13 творби в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, основан от майката на милиардера - Аби Олдрич Рокфелер. Но в дългосрочен план Рокфелер решава, че повечето организации се нуждаят от парите му, не от изкуството му.

Сред творбите в колекцията е "Вълната" на Пол Гоген

Източник: Christie's

Сред творбите в колекцията е "Вълната" на Пол Гоген

С изключение на няколко отделни завещания, като това към Музея на изкуството "Метрополитън", който получи картина на Едуар Мане, милиардерът решава неговата колекция, заедно с всичко останало, да бъде продадена.

Постъпленията ще бъдат дарени на 11 конкретни организации, включително Рокфелеровия университет, Университета Харвард, екологичната организация Maine Coast Heritage Trust и Съвета за външни отношения. Дарения ще получат и множество други благотворителни организации.

Тежестта на данъците

В крайна сметка решението за продажба на колекцията след смъртта на Рокфелер се свежда до данъците. "Голяма част от това изкуство беше купено на добри цени през 40-те, 50-те и 60-те години на 20 век. Но пазарът на изкуство просто полудя оттогава", споделя Джонсън.

Например картината на Ротко, която милиардерът продава през 2007 г., реализира печалба от около 730 000%. "Можете да си представите какъв е данъкът върху капиталовите печалби", отбелязва историкът.

САЩ си върнаха лидерството по сделки с арт произведения

САЩ си върнаха лидерството по сделки с арт произведения

Там са продадени произведения на изкуството за $ 2,3 милиарда

Така че Рокфелер се придържа към първоначалния си план: да остави изкуството в имението си и да дари средствата за благотворителност. По този начин, казва Джонсън, "нямаше данък върху тях".

Останалото зависи от екипа от професионалисти, въоръжени с непрекъснато нарастващите оценки на притежанията на Рокфелер, които да го изпълнят. Предвид мащаба на имуществото - милиардерът има 67 сервиза за вечеря, да не говорим за изключително ценна колекция от дървени патици - да се каталогизира всичко това и да се прецени може да струва е Херкулесово начинание.

"Одалиска, лежаща с магнолии" на Анри Матис

Източник: Christie's

"Одалиска, лежаща с магнолии" на Анри Матис

"Това беше договорено преди известно време. Знаехме, че за 5 или 6 години щяхме да се справим с продажбата. Правихме оценки в продължение на около 20 години, като им помагахме да създават банки за данни, където да записват всичко, което е в колекцията", разказва Джонатан Рендъл, вицепрезидент на Christie's Americas.

С течение на годините семейство Рокфелер се отказват от имуществото си, раздавайки подаръци на своите деца и внуци и дарявайки огромни суми за благотворителност. Christie's раздробява остатъка на повече от 1500 лота, които ще се продават на няколко различни аукциони в течение на една седмица. Лотовете с по-ниски цени ще бъдат предлагани за продажба онлайн.

Картина на Да Винчи стана най-скъпо продадената в историята

Картина на Да Винчи стана най-скъпо продадената в историята

Купувачът е дал над 450 милиона долара за "Спасителят на света"

Работната прогнозна стойност на имуществото е 500 млн. долара, но тази цифра е определена преди 5 години, много преди творба на Леонардо да Винчи да бъде продадена на търг за 450 млн. долара - знак, че световният пазар има ненаситен апетит за редки съкровища. Най-високите лотове вероятно ще достигнат до тази цифра. "Често възкликваме: Шедьовър! В този случай колекцията има същински, автентични шедьоври", посочва Рендъл.

Christie's очаква наддаването за "Момиче с кошница цветя" на Пикасо да бъде между 90 и 120 млн. долара. Макар да звучи голяма, сумата е относително консервативна, като се има предвид, че друга подобна картина на Пикасо бе продадена преди 14 години за 104 млн. долара на търг на Sotheby's.

"Водни лилии" на Клод Моне

Източник: Christie's

"Водни лилии" на Клод Моне

Christie's оценява "Водни лилии" от Моне на 50-70 млн. долара, което също е доста ограничено. Аукционната къща продаде наполовина по-малка подобна картина на Моне за 43.7 млн. долара през 2012 г.

Важно е да се има предвид и стойността на името на Рокфелер, което би могло значително да повиши крайната цена на произведенията. Това са картини, с които милиардерът е живял ежедневно. "Някои картини му бяха абсолютно любими", споделя Джонсън.

Кой купи най-скъпата картина на света?

Кой купи най-скъпата картина на света?

"Спасителят на света" дълго бе смятана за изчезнала

Творбата на Матис от 1923 г. "Одалиска, лежаща с магнолии" е друга картина, на която богаташът се възхищава драматично, отчасти защото се среща с Матис няколко пъти, когато бил млад, през 30-те години на миналия век. Christie's прогнозира творбата да донесе 70-90 млн. долара, тъй като това е една от най-хубавите картини на художника. Настоящият рекорд за картина на Матис е 46 млн. долара.

Друга любима творба на милиардера - "Вълната" на Гоген се очаква да донесе около 12 млн. долара.

Перлата в колекцията - "Момиче с кошница цветя" на Пабло Пикасо

Източник: Christie's

Перлата в колекцията - "Момиче с кошница цветя" на Пабло Пикасо

Изпълнителните на имущественото завещание на Рокфелер са също толкова мотивирани, колкото и аукционната къща продажбата да протече добре, като се има предвид, че "в завещанието му има конкретни цифри, които да отидат при всяка от тези благотворителни организации", разкрива Джонсън.

Продадоха картина на Пикасо, спасена от партизани, за $45 милиона

Продадоха картина на Пикасо, спасена от партизани, за $45 милиона

Една от най-известните портретни работи на художника

Ако продажбата е недостатъчна за покриване на тези суми, изпълнителите ще трябва да се възползват от други части на имуществото, за да изпълнят целта. Независимо от това, продажбата ще представлява една от най-големите единични ликвидации на лично богатство в американската история.

"Рокфелер не купуваше нещо, защото беше на много добра цена. Той купуваше картини, защото по някакъв начин го привличаха. Но ако цената беше ниска, той беше още по-доволен", споделя Джонсън.