Картина на холандския художник Винсент Ван Гог "Орач на полето" (Laboureur dans un champ) бе продадена търг в понеделник на аукцион в Ню Йорк. Картината е купена за 81,3 милиона долара, съобщиха от аукционната къща Christie's, която организира търга.

Изкуствоведите първоначално оцениха работата на знаменития постимпресионист, която бе главният лот на търга, на $50 милиона долара. Създадена през 1889 година, картината по никакъв начин не издава силно депресивното състояние на холандеца и не подсказва за фаталната му съдба година по-късно, когато той извършва самоубийство.

На проведения аукцион, освен творбата на Ван Гог, бяха предложени и други произведения на забележителни художници, които са били част от частната колекция на американския филантроп и меценат Пери Басу и покойната му съпруга Нанси Ли.

С удара на чукчето смениха собственика си и картините "Утро на Сена" на Клод Моне , реалиизрана за $23,4 миилона, "Регата на Ница" на Анри Матис ($16,6 млн.), "Жена на колене" на Пикасо ($39,9 млн.), "Ваза с цветя" на Марк Шагал ($4,5 млн.).

Успешно бе продадена и творбата на един от основоположниците на абстракционизма Василий Канадински "Импровизация с коне", нарисувана през 1911 година. Тя бе откупена срещу 12,7 милиона долара.

Всички картини бяха продадени общо за 479 милиона долара.