Оказва се, че Азия е призната за лидер сред страните, чиито граждани живеят извън родното си място. Повечето от азиатците, решили да се преместят, живеят в Европа. В същото време най-голямата диаспора в света е индийската.

Местното население на Индия най-често се стича в Обединените арабски емирства, като по този начин създава най-активния миграционен коридор в света. Втората по големина диаспора принадлежи на мексиканците, чиито граждани са нетърпеливи да се преместят там, където могат да намерят източник на доходи.

Китайската диаспора, въпреки огромното население и присъствието на цели китайски региони, китайски квартали във всички големи градове по света заема едва четвъртата позиция, отстъпвайки третото място по големина на диаспората на Русия, пише zen.yandex.ru.

Но тези статистически данни показват преместване на хора, които искат да печелят пари за по-добър стандарт, да намерят по-спокойно и безопасно място за живот и отглеждане на деца. Но какво да кажем за богатите?

Тези 5 държави чупят рекорди по броя на милионерите, които емигрират от тях.

Снимка 259127

Източник: ЕПА

Китай

Защо богатите китайци напускат Поднебесната империя през 2021 година?

Увеличението на емиграцията се дължи на спада в стойността на националната валута, китайския юан. Втората причина е, че пазарът на недвижими имоти в страната вече е значително прегрял. В тази връзка повече от шестдесет най-богати семейства в Китай изразиха намерението си да инвестират в американски недвижими имоти и след това да се преместят на там за постоянно местожителство. Любимите места на китайските милиардери на картата на САЩ са Лос Анджелис, Сан Франциско и Сиатъл.

Между другото, цените на жилищата в Китай са се увеличили с повече от двеста процента само за пет години. Цифрата изпреварва всеки друг град в света. В допълнение към инвестирането в добрите стари и изпитани във времето недвижими имоти, китайските заможни хора предпочитат да инвестират в изкуство, луксозни предмети (особено часовниците са на почит), колекционерски вина и ретро автомобили. Пощенските марки също са в списъка с предпочитаните инвестиции на милиардери от Китай.

Снимка 221170

Индия

Богатство по индийски - амбиция и страст.

Тази година беше записан рекорд по масовото изселване на индийските богаташи от родната им страна. Богатите хора са готови да платят всяка сума за частен самолет, само за да заминат в чужбина. Най-популярният им маршрут е до Персийския залив - до Обединените арабски емирства. Частен самолет от Мумбай до Дубай за тринадесет души може лесно да се наеме срещу 38 000 долара.

През април тази година, поради увеличения поток от емигранти, ОАЕ въведоха забрана за влизане на индийски граждани на територията на тяхната страна за десет дни.

Великобритания стана втората най-популярна дестинация. Но тази държава също наложи ограничение за влизането на индийски граждани поради увеличения поток от кандидати. Поради липса на други възможности, богатите индийци се втурнаха към Тайланд.

Снимка 234208

Източник: GettyImages

Русия

Огромното търсене на луксозни жилища в чужбина вече бе наречено бягство на капитал от Русия.

Преди 10 години 27 000 лондончани посочиха руския като свой роден език. През годините отливът на богати граждани от Русия се е увеличил значително. Политиците не крият факта, че предпочитат да изпращат децата си да учат в чужбина, а бизнесмените от цял ​​свят имат недвижими имоти "отвъд хълма".

"Бягството на капитала в пандемията се ускори" - това са заглавията от честите медийни информации за повишения интерес на руските богаташи към пазара на недвижими имоти в Лондон.

В страната се увеличава отливът на хора, които са били подложени на политическо преследване или преследване по финансови причини. Като правило това са доста състоятелни хора, които решават да напуснат родината си, за да гарантират своята безопасност или да избягат от финансовия контрол.

Лондонград, както вече го наричат някои налюдатели, винаги е привличал руските чували с пари. Началната цена на жилищата във Великобритания, от които по-често се интересува от богатите от Русия, е около 200 милиона рубли ( около 2,2 млн. евро, бел.ред.).

Снимка 331580

Източник: ЕПА

Хонгконг

Износ на злато и отлив на богати граждани - какво провокира местните бизнесмени да напуснат градът държава със специален статут в Китай?

През 2019 г. Хонконг беше разтърсен от политически промени. Само за една година след тревожните събития 10 процента от златните резерви бяха изнесени от Хонконг.

Хонконг загуби статута на държава в държавата, превръщайки се в специален административен район на Китай. Антиправителствени протести обхванаха цялата страна, хората отказаха да приемат предстоящите промени и се противопоставиха на въвеждането на нови закони. Но актуализираният закон за националната сигурност въпреки това беше приет, правейки държавата, живееща по свои правила, регион на КНР.

Бизнесът в Хонконг е история за семеен бизнес. Цели кланове отговарят за деловите дейности, предавайки влияние и опит по наследство. На фона на политическа и икономическа нестабилност по-младите богати решават да прехвърлят активи в Сингапур или Швейцария.

Хонконг се превърна в рисковано място за правене на бизнес - така се коментират събитията, които се развиват в тази област. Освен това, след последните законови нововъведения, Хонгконг е загубил статута си на най-ниско данъчно облагаема територия.

Снимка 526876

Източник: ЕПА

Турция

Защо турските богаташи продават домовете и бизнеса си толкова бързо?

По отношение на броя на богатите мигранти в последно време Турция отстъпва само на Китай и Индия. Хората не само сменят мястото си на пребиваване, но и продават активи и недвижими имоти, изнасяйки огромни суми пари от страната.

През последните три години нарушенията на човешките права и авторитарните елементи в турския политически режим предизвикаха огромно недоволство и бързо нарастване на емиграцията от богати хора.

Високият жизнен стандарт, икономическата стабилност, политическата сигурност и гарантираната неприкосновеност на собствеността, на бизнес и личната информация са това, което подтиква богатите да променят местоживеенето си и да се преместят на място, където богатият им живот ще бъде много по-удобен и по-безопасен.

И това може най-добре отговаря на въпроса: Защо никой не напуска Америка или европейските страни?