От възстановяването на глобалната икономика след световната финансова криза са успели да се възползват само по-заможните хора. Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) бедните, които са понесли най-големия удар на кризата, са загубили много повече.

"Плодовете на икономическото възстановяване не са били разпределени поравно", посочват от организацията, цитирани от CNN Money.

При най-бедната част от световното население, която представлява 10% от населението на развитите държави, има спад на доходите с 16,2% между 2007 и 2010 година. В същото време доходите на най-заможните 10% са намалели с 4,6%.

Възстановяването след кризата обаче е донесло допълнително неравенство. Между 2010 и 2014 година доходите на най-бедните 10% са нараснали с едва 1,6 на сто в сравнение с ръст от 5,2 на сто на най-богатите.

В резултат разликата между двете групи е станала още по-голяма. Изчисленията на ОИСР показват още, че доходите на най-заможните хора са се възстановили до предкризисното си ниво през 2014 година. В същото време най-бедните печелят с 14% по-малко, отколкото преди кризата.

Сред развитите държави най-голямо неравенство има в САЩ, където богатите 20% от обществото печелят 8,7 пъти повече от най-бедните 20%. От друга страна най-малка разлика има между тези две групи в Исландия, Норвегия и Дания.