Великобритания беше страхотно място за Сергей Капчук. След като напуска Русия, за да избегне на обвинение за предполагаеми измами през 2005 г., а след това се измъква от Абу Даби на гърба на камила, за да избегне екстрадицията през 2010 г., той каца на летище "Гетуик", използвайки паспорта на своя брат близнак. Капчук се нуждае само от 4 месеца, за да получи политическо убежище, разказва Bloomberg.

През следващите 8 години бившият регионален депутат и собственик на фабрика от Екатеринбург води очарователен живот в Лондон под името Серги Уиндзор, срещайки се с хора от хайлайфа като "Мис Русия 2008" и забавлявайки се с други руснаци, избрали съдбата на изгнаници, чиито доходи винаги са били обвити в мистерия.

След това нещата стават наистина странни.

През март, една година след като Русия го е поставила в т.нар. Лондонски списък на най-търсените бегълци, Капчук-Уиндзор отново започва да бяга - връщайки се отново в ръцете на сънародниците си, от които се страхува в миналото. Той се притеснява, че Великобритания иска да го убие и да обвини Кремъл за престъплението.

Други руски изгнаници и дори ветеран от КГБ смятат, че е твърде необичайно британски агенти да ловуват руски емигранти. Но неговата история, разказана в няколко интервюта в Москва, се вписва в линията на Кремъл, че дори за бивши бегълци днес е по-сигурно у дома, отколкото на Запад, където руското богатство е все по-уязвимо на санкции.

Липсващото богатство на Русия показва как Путин поддържа властта си

Липсващото богатство на Русия показва как Путин поддържа властта си

Кремъл е разпрострял мрежата си от олигарси по света и я използва за геополитически цели

Руски чакащ агент, британска къртица, луд - никой не знае как да нарече Капчук. Невероятно е обаче, че 46-годишният бонвиван е посланикът на един от многото опити на Кремъл да привлече обратно още 1 трилион долара руски пари, скрити в чужбина.

И както много добри заплетени истории, включващи Владимир Путин, историята на Капчук започва с неочаквано посещение от президентски пратеник - обещание, което изглежда прекалено хубаво, за да е истина.

"Ще трябва да те разследват, за да го направиш"

През февруари бизнесът омбудсманът на Путин Борис Титов заминава за Лондон с необичайна оферта за Капчук и още десетина други богати руснаци, обвинени във финансови престъпления. В руския културен център Pushkin House Титов обещава да използва силата на своята позиция и армия от адвокати, за да помогне на мъжете да изчистят имената си чрез руските съдилища. Всичко, което трябва да правят, е да се приберат вкъщи.

"Ще трябва да те разследват, за да го направиш", си мисли Иля Юров, бивш банкер, докато напуска срещата. Подобно на почти всички присъстващи, Юров е получил убежище във Великобритания, точно защото руската съдебна система често функционира като подразделение на Кремъл. През септември британски съдия отхвърля искане от Москва за екстрадирането на бившия банкер.

Американските санкции пращат руските милиардери в ръцете на Путин

Американските санкции пращат руските милиардери в ръцете на Путин

Администрацията на Тръмп прави нещо, което президентът на Русия не успява от почти две десетилетия

Единствен сред гостите на Титов Капчук приема офертата. A аргументът му, че решава да се откаже от уютния си живот, за да се превърне в морско свинче в един идеалистичен експеримент, отива далеч отвъд свалянето на обвиненията, свързани с присвояване на апартамент преди 2 десетилетия.

Малко след срещата се случват 2 събития, които променят мнението на Капчук за предложението на Титов. Първото е атаката с нервнопаралитичен агент срещу бившия шпионин Сергей Скрипал в Солсбъри, която според властите в Лондон е извършена от двама руски агенти. Само няколко дни по-късно в дома му е удушен Николай Глушков - бившия партньор на покойния олигарх Борис Березовски.

Името на Глушков е първото от 22-амата руснаци в Лондонския списък, който британските таблоиди бързо определиха като "списъка с мокри поръчки на Путин". Капчук, чието име е 12-ото във въпросния списък, е преследван от британски репортери, които са сигурни, че животът му е в непосредствена опасност.

Несъмнено завладян от параноя, той решава, че заплахата идва от другата страна. Капчук приема атаките като "провокация" от МИ6 и наема двама местни телохранители, смятайки, че Великобритания би се поколебала да застраши свои граждани при евентуален опит да го ликвидира.

Британските власти разследват руските олигарси

Великобритания започна война срещу руските олигарси

Активите на богаташите могат да бъдат конфискувани, ако са придобити по престъпен начин

"Разбрах, че един мъртъв руснак е едно, но ако двама британски граждани също са убити, това е съвсем друг въпрос", казва богаташът.

Твърденията съвпадат с целите на руската пропаганда, предполагайки, че Капчук може да е сключил някакъв вид сделка, за да бъде прекратено делото срещу него, според Генади Гудков, бивш офицер на КГБ и ФСБ, който сега е опозиционен политик.

Капчук категорично отрича, отбелязвайки, че са нужни месеци на всеки в Москва, за да отговори на молбите му за помощ. Сам и без никакъв вариант за бягство, той хваща първия възможен влак до Париж и прекарва следващите няколко седмици местейки се из Европа, като всяка вечер спи на различно място.

Интригата се заплита през май, когато Капчук разбира, че Великобритания е анулирала разрешителното му за пътуване - необичаен ход. Правни експерти твърдят, че това обикновено се прави само със заподозрени в тероризъм.

Богатите руски олигарси, които могат да изгубят Лондон като свой дом

Богатите руски олигарси, които могат да изгубят Лондон като свой дом

Те имат сериозни инвестиции във футбола, индустрията, хотелиерството, технологиите

Руснакът разбира за това, докато пътува към дома на свой роднина в Хърватия, а граничните полицаи конфискуват разрешителното му без никакво обяснение. Това е описано в доклад на хърватското министерство на вътрешните работи от 7 май, прочетен от Bloomberg.

Хърватското министерство твърди, че е конфискувало документите на Серги Уиндзор, тъй като са обявени за изгубени, макар да не разкрива от кого. Британското вътрешно министерство отказва коментар.

Това е "странно", смята Кристофър Коул, британски адвокат, който специализира в имиграционните въпроси. "Изглежда британското правителство е анулирало документа му за пътуване, за да го спре да пътува, но после е искало да се върне."

Без гражданство и изоставен от всички в крайбрежния град Риека, Капчук получава тайна информация от хазяйката на племенника си в една късна нощ, че полицията идва да го арестува, така че той избягва в гората. Криейки се между дърветата, той решава да се обади на Титов, който урежда руското посолство в Загреб да го прибере.

Великобритания е твърдо решена да се отърве от мръсните пари и олигарсите на Русия

Великобритания е твърдо решена да се отърве от мръсните пари и олигарсите на Русия

Лондонското сити улеснява прогреса на едрия бизнес, свързан с Кремъл

Посолството приютява Капчук в продължение на 3 седмици, докато преговаря с хърватски служители, за да го оставят да напусне страната. На 15 юни посланик Анвар Азимов придружава Капчук до летището, откъдето бившият беглец отпътува за Москва.

"Той е патриот, който направи правилния избор", каза посланикът на телевизионен екип, докато двамата се пътуват към летището.

Благодарение на Титов, Капчук най-накрая успява да се върне в Екатеринбург в края на септември. Сега той е под зоркото наблюдение на ФСБ, докато се бори срещу обвиненията, които твърди, че са скалъпени от мръсния съюз на местни бизнесмени, корумпирани служители и престъпни лордове, които са присвоили завода му за метали и са го принудили да избяга преди 13 години.

"Връщането вкъщи е голям риск. Но по-добре ли е да прекарате целия си живот, криейки се?"

Той е един от едва петимата руснаци, които са се присъединили към програмата за връщане, от първоначалните 41, избрани от кабинета на Титов, който преглежда стотици подобни случаи с помощта на около 60 юридически кантори.

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Най-богатите руснаци изгубиха общо $16 милиарда заради санкциите на САЩ

Но дори и с тихата подкрепа на Путин, който нареди 8 от имената на мъжете да бъдат премахнати от списъците за издирване, проектът е възпрепятстван от сблъсъци на местно ниво.

Един от завърналите се успява да уреди делото срещу него в Ростов на Дон да бъде прекратено, но местен прокурор го започва отново. Макар Путин (по молба на Титов) вече 2 пъти да се е намесил в полза на Капчук, беглецът редовно е подлаган на разпити от разследващите в Екатеринбург.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков отказа да коментира ролята на президента в аферата "Капчук". Титов заяви, че няма илюзии за правните трудности, пред които е изправен всеки завърнал се беглец.

Путин иска големият бизнес да инвестира $120 милиарда, за да съживи икономиката

Путин иска големият бизнес да инвестира $120 милиарда, за да съживи икономиката

Вече са започнали срещи с мениджъри

"Връщането вкъщи е голям риск за всички хора от Лондонския списък. Те ще трябва да преминат отново през целия криминален процес, но по-добре ли е да прекарате целия си живот, криейки се?", попита риторично бизнес омбудсманът.

За Капчук да се опитва да избяга от дебнещите го в Лондон опасности вече не е вариант. Той казва, че Великобритания му липсва много повече, отколкото някога му е липсвала Русия, признание, което все още не е привлякло вниманието на държавните медии върху неговото тежко положение.

Но той е решен да се бори за справедливост, за да може да изпълни мечтата на живота си - да бъде избран в долната камара на парламента на своята родина - Държавната Дума.

"Няма път назад. Достигнах до момента, в който няма връщане", признава той.