Въпреки легендарните му възможности да подбира отделни акции, Уорън Бъфет остава верен почитател на индексните фондове и ги предпочита пред останалите варианти за инвестиции.

Оракула от Омаха дори заяви пред CNBC, че е дал инструкции, след кончината му, 90% от парите му да бъдат инвестирани в ETF, който след индекса S&P 500, за да носят приходи на жена му. "Няма по-добър залог от Америка", уверен е милиардерът.Ето защо любимата инвестиция на Бъфет е умен избор за почти всички, особено за тези, които са нови на пазара:

Какво са индексните фондове?

Индексният фонд е вид пасивна инвестиция. Те съдържат всяка една акция в даден индекс, например S&P 500, който пък включва и големите имена в бизнеса като Apple, Microsoft и Google. Таксите за инвестиция в ETF обикновено са изключително ниски.

Може да си представите индексния фонд като кошница със стотици или хиляди акции, обяснява Ник Холман. "Това е най-лесният и евтин начин да диверсифицирате парите си, които инвестирате".

Възвръщаемостта на всеки фонд зависи от представянето на компаниите, които са включени в индекса, като те се балансират. Например, ако купите ETF, който съдържа едва две компании и акциите на едната паднат с 2 процента, а на другата се качат с 3 процента, все пак сте 1% напред.

Защо те са добър залог?

Едно от най-големите им предимства е, че разходите по тях са ниски. Причината е, че не се изисква много, за да бъдат управлявани. Просто купувате такъв и го оставяте да расте, вместо да следите, купувате и продавате акции в отделни компании. Тъй като не изискват много търговия, данъците също са ниски.

Това може да означава повече пари във вашия джоб. И тъй като не плащате на съветник толкова, колкото бихте в активно управляван фонд, най-вероятно ще спестите пари, които иначе ще навредят на вашата възвръщаемост.Другата причина е, че те не са свързани с успеха на само една компания.