От края на миналата година насам богатството на основателя на Amazon Джеф Безос е във фокуса на големите международни медии, след като той изпревари Бил Гейтс като най-богатият човек в света. Въпреки че той притежава внушителната сума от над 130 милиарда долара, финансовото състояние на неговото семейство е значително под това на най-заможната фамилия в света.

Става въпрос за империята Уолтън, създава гигантът в търговията - веригата Walmart. Именно нейните членове са класирани в последното издание на Sunday Times Rich List като най-богатото семейство в света с общо активи за 174,9 милиарда долара или 128,9 милиарда паунда.

Изчисленията в изследването се правят на база на различни индикатори, като активи под формата на земи и имоти, произведения на изкуството, акции в публични компании. В резултатът не влизат данни за банкови сметки, до които изданието не би могло да има достъп.

Към данните влизат още общите активи на съпрузите, както и на други членове на семейството, които имат общи бизнес интереси. Резултатите са към края на 2017 година.

Това, че фамилията Уолтън са на първо място не е изненадващо, като се има предвид, че тяхната верига е най-мащабният бизнес в света по приходи с такива над 485 милиарда долара за 2017 година.

Walmart е основана през 1992 година от Сам Уолтън. Голям принос за богатството на семейството има един от седемте му наследници - дъщеря му Алис, която има колекция от произведения на изкуството, изчислявана на внушителните 500 милиона долара.

На второ място след Уолтън са собствениците на мултинационалната корпорация Koch Industries братята Чарлз и Дейвид Кох. Тяхното общо богатство е в размер на 88,9 милиарда паунда или над 120 милиарда долара.

След тях последователно се нареждат Джеф Безос, Бил Гейтс и Уорън Бъфет. Сред най-заможните фамилии са още това на французина Бернар Арно, на Марк Зукърбърг и на американското семейство Марс, създатели на едноименната компания за сладки изделия.

Снимка 356347

Източник: Quartz