Българската търговско-промишлена палата (БТТП) реално беше изключена от Националния съвет за тристранно сътрудничество, след като парламентът прие промени, които налагат нови критерии за представителност на работодателските организации. По-рано днес депутатите отложиха гласуването на поправките в Кодекса на труда, но ги приеха, след като финансовият министър Симеон Дянков дойде в Народното събрание, съобщи БТА.

Ето някои от новите изисквания, които бяха приети. Работодателските организации трябва да обединяват не по-малко от 100 000 осигурени на трудов договор работници, както и да имат представителства в поне една четвърт от общините и национален ръководен орган.

Работодателската организация трябва да има статут на юридическо лице най-малко три години преди подаване на искането за признаване на представителност.

Друг критерий за представителност е работодателската организация да не извършва дейности, изрично възложени само на нея със закон или с нормативен акт. Точно този критерий предизвика възраженията на БСП и Синята коалиция. Според тях това изважда от тристранката Българската търговско-промишлена палата. Сега БТПП по закон издава АТА-карнетите - митнически документи за временен внос и износ, както и някои сертификати.

С другите измения в Кодекса на труда парламентът регламентира условията и реда за регистрация на предприятия, които осигуряват трудова заетост. Дейността по осигуряване на временна работа ще се осъществява въз основа на регистрация в Агенцията по заетостта. На предприятие, което осигурява временна работа без регистрация, ще се налага глоба - имуществена санкция, от 5000 лева. При повторно нарушение санкцията ще бъде от 5000 до 10 000 лева, и от 10 000 лева до 20 000 лева за всяко следващо нарушение.

Ако предприятието, осигурява временна работа в нарушение на изискванията за тази дейност, се предвижда глоба, съответно имуществена санкция от 1000 до 2500 лева, при повторно нарушение - от 2500 до 5000 лева.

След близо 2 часа спорове по промени в Кодекса на труда депутатите решиха още освен за работодателя да има глоба и за работници, които нямат сключен трудов договор. По-рано парламентът не прие предложението на Менда Стоянова от ГЕРБ и НАП да проверява работниците и служителите за трудов договор.