Външната комисия на германския парламент ще обсъди на следващото си редовно заседание в сряда ситуацията в България, се вижда от предварително обявения дневен ред на заседанието на депутатите.

Заседанието ще бъде затворено, каквато е честата практика на тази комисия в германския парламент. От оскъдната информация обаче прави впечатление реда и темите, включени за дебата на 2 юли.

Като първа точка се предвижда разговор с шефа на НАТО Андерс фог Расмусен, който по това време гостува на Бундестага. Практика в германския парламент е гостуването в различните комисии на събеседници, с които се откриват заседанията и се провеждат разговори по актуални теми.

По-интересното е, че като втора точка комисията предвижда обсъждане на ситуацията в две европейски страни - България и Украйна. Това ще стане на база на доклад на Bundesnachrichtendienst, която е германската разузнавателна служба. На този етап обаче няма яснота кои точно въпроси, свързани с България, ще бъдат обсъдени.Темите, които ангажират в последно време интереса в Германия, е строежа на „Южен поток", състоянието на банковата система и политическата стабилност на България с оглед на обявените избори.

По неписано правило гостите на дадено заседание, какъвто в случая е Расмусен, си тръгват след като приключи разговора с тях. Не е изключено обаче шефът на НАТО да остане и да участва в дискусията по втората точка от дневния ред - а именно за България и Украйна.

Член на комисията е и депутатът от Социалдемократическата партия Гернот Ерлер, който председател на сдружението „Българо-германски форум" и един от ангажираните членове на Бундестага с темите за България. Председател на външната комисия е депутатът от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел д-р Норберт Рьотген.