Ако данъците се изравнят в Европейския съюз, това би значело стоп на конкуренцията, стоп на развитието и попарване на амбициите на малки държави като България. Позицията на България да не се съгласява на изравняване на данъците е правилна. Това заяви пред БНР председателят на Българската търговско-промишлена палата, Цветан Симеонов.

„Добре е да се види как в други региони са въздействали ниските данъци. За наше удовлетворение - там, където е имало намаление на данъците, е имало бързо укрепване на икономиката", подчерта Симеонов. По думите му, България е направила някои от важните стъпки, но може да направи още.

„Не е радостна картината за никоя страна, която има негативен външнотърговски баланс. В стратегическа гледна точка обаче това, че през последните 2-3 години има по-бърз ръст на износа ни и по-бавен ръст на вноса, е обнадеждаващо. В един прекрасен ден тези криви може да се балансират и това ще бъде денят, в който ще можем да обявим, че българската икономика е достатъчно конкурентоспособна", коментира председателят на БТПП.

Положителната страна на кризата е, че ще принуди много хора и много държавни институции да преосмислят своите политики, за да ги направят по-икономични и по-полезни за икономическата среда като цяло, смята още Цветан Симеонов.