Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на началника на митниците Ваньо Танов да спре проверка срещу собственика на бирена фабрика, която е работела без лиценз. Рова става ясно от стенограмите на новите скандални записи, разпространени от „Гласове".

Михаил Михов заяви на брифинг. че никога не е искал съдействие от Борисов за каквото и да е

Според изданията, флашка със записи на разговори на Ваньо Танов с Бойко Борисов, Антоний Странджев и Симеон Дянков е била предоставена лично на зам.-главния редактор на „Галерия" и директор на „Гласове" Явор Дачков.

Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата", казва Борисов на Танов по адрес на собственика на фабриката, произвеждаща бирите „Леденика" и „ММ" Михаил Михов. „Там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам", казва още Борисов. Той нарежда на Танов да изтегли мобилна група, изпратена по сигнал във фабриката, която работела въпреки отнетия лиценз.

На записа се чува гласа на Борисов към Танов: "Обади се и ги извади от там". Като най-вероятно става въпрос за екипите на митниците, които са на проверка в пивоварната.

В отговор от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов заяви, че са сглобявани изречения от негови разговори и изнесените записи са манипулирани. Министър-председателят посочи, че късно снощи е получил обаждане от Явор Дачков, като най-вероятно той е бил записван с цел да бъдат направено записите.

"Преди време президентът Първанов ми се обади, че митниците натискат по неправомерен начин президента на федерацията по баскетбол. Надявам се, че президентът няма да каже, че това не е вярно", каза още Борисов.

ЕК поиска обяснение за записите

Въпреки това архивът от края на февруари 2010 г. показва Танов е запечатал пивоварната и е отнел лицензът й.  Около три седмици по-късно обаче става, ясно, че Бирената фабрика на "Леденика" може да бутилира произведеното от нея пиво, като в замяна ще трябва да плати акциз за 120 хил. лв.

23 юли 2010 г. излиза съобщение от агенция Митници, в което се посочва, че лицензът на пивоварна Леденика е възстановен.

Припомняме, че премиерът  Бойко Борисов и Михаил Михов откриха баскетболна зала на 27 септември 2010 г. в София

Става ясно, че е настъпил разнобой между вицепремиера Симеон Дянков и Бойко Борисов, тъй като финансовият министър е искал фабриката да бъде запечатана веднага, след като наличните количества бира бъдат бутилирани. Стенограмата от разговора на Танов и Дянков все още не е публикувана.

Диалозите от флашката се провеждат в края на февруари или през март 2010 г., когато лицензът на фабриката в Мездра е бил отнет заради многобройни акцизни и данъчни нарушения.

В средата на февруари 2010 г. Танов е подписал решение, с което се отнема лиценза на бирената фабрика за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки в Мездра.

Припомняме, че в началото на миналата година бе отнет лицензът на пивоварна Леденика, чийто собственик Михаил Михов е и председател на българската баскетболна федерация.  През февруари миналата година под ръководството на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков бе проведена акция Совите, която бе насочена срещу производството и разпространението на акцизни стоки, като бяха проверени редица алкохолни складове. Тогава бе отнет и лицензът.

Ето линк към записите разпространени от в. Галерия и Гласове

Никога не съм молил премиера за каквото и да било съдействие и това е видно, че беше отнет лицензът на „Леденика" и делата се водеха няколко месеца. Това заяви на пресконференция Михаил Михов, собственик на бира „Леденика" и ММ, председател на Българската федерация по баскетбол и почетен консул на Бразилия, предаде агенция „Фокус".

„В медиите излизат някакви записи. Аз не зная дали са достоверни. Нямам никакво пряко участие в това, което е написано и излязло в публичното пространство", заяви Михов. По думите му - напротив - фирмата е ощетена от тези действия.
Михов отбеляза, че все още не могат да се възстановят морални и финансови щети на фирмата.

Според него никой не се е интересувал дали лицензът е бил правомерно отнет.
Михов уточни, че се е виждал с президента Георги Първанов на баскетболни мачове. „Когото съм видял, на него съм се оплакал, но никого не съм молил за съдействие по този въпрос", подчерта Михов. Той изтъкна, че никакви незаконни действия не са извършвани от страна на фирмата. Михов каза, че не е правил опити днес да се свърже с някого по този въпрос.