Фискалните цели на България са постижими в случай, че бъде наложен по-строг контрол на държавните разходи до края на 2015 г. и през следващата година. Това заключи екипът на Международния валутен фонд (МВФ), който завърши редовната си есенна визита у нас.

Експертите от организацията препоръчват ограничаване на харчовете, за да може правителството да постигне заложения фискален дефицит до 2% за 2016 г. Те допълват, че кабинетът е изпуснал възможността за ограничаването му тази година независимо от по-доброто изпълнение на приходната част на бюджета.

"Фискалните цели за 2016 година зависят от съществено повишение на приходите, някои от които имат еднократен характер. Необходим е строг контрол върху разходите, включително и разходите за заплати, както и готовността да се увеличи спестовността, ако приходите са недостатъчни", смятат от Фонда.

"Правителството трябва да продължи да търси възможности за ускоряване на фискалната консолидация, за да доведе дълга на страната към устойчив низходящ път на развитие възможно най-скоро и да подкрепи стабилното натрупване на фискален резерв", казват още от организацията.

Експертите от МВФ обръщат внимание на ръста на българския дълг през последните години. Те обаче допълват, че неговият размер спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) на страната все още е един от най-ниските в рамките на Европейския съюз (ЕС).

От Фонда съветват правителството у нас да се фокусира върху стабилизирането на дефицита в енергийната сфера. Заедно с това се допълва, че е необходимо реформиране на пенсионната система, както и на тази на здравеопазване, допълват от БНР.

Според международната организация е необходимо още да се намали дупката в държавния бюджет с цел да се избегнат външни рискове, както и за да бъде защитен лева.