Данните от официалната румънска статистика за икономическия растеж през последното тримесечие на 2010 г. дават основание на правителството да смята, че Румъния има всички шансове да излезе от икономическата рецесия през април 2011 г., заяви в сряда премиерът Емил Бок, цитиран от Аджерпрес, пише БТА.

"Ако и през първото тримесечие на 2011 г. имаме растеж спрямо последното тримесечие на 2010 г., Румъния официално ще излезе от рецесията. Затова основната цел на правителството е да увеличи до максимум шансовете за постигане на това", заяви Бок на пресконференция вчера.

Той добави, че Румъния се е стабилизирала от икономическа гледна точка.

През последното тримесечие на миналата година брутният вътрешен продукт е отчел растеж от 0,1 процента спрямо предишното тримесечие, показват данни на Националния статистически институт, обявени тази седмица. Премиерът заяви също, че нивото на безработицата спада, като отбеляза, че безработицата в Румъния е под средната за Европейския съюз.

"През януари имахме по-ниска безработица отколкото през декември 2010 г. През февруари се очертава до средата на месеца по-ниско ниво на безработицата от тази през януари", каза Бок.