Германският концерн Volkswagen ще запази своята инвестиционна програма в Испания. Това заяви министърът на промишлеността, енергетиката и туризма на кралството Хосе Мануел Сориа Лопес.

Става дума за инвестиции на обща сума от 4,2 млрд. евро, която компанията се готвеше да задели за предприятията на испанския автомобилостроител Seat, част от групата на Volkswagen.

Въпреки че е нужна да съгласуваме това решения с някои управленски органи, имаме гаранция, че тази програма ще се съхрани", каза министърът в радио интервю, цитиран от ТАСС.

По думите на Лопес, новият шеф на концерна Матиас Мюлер е обещал всичко това по време тяхна среща в Германия на 8 октомври.

Припомняме, опасността от значително свиване на инвестициите на
Volkswagen се появи след избухването на т.нар. „дизелов скандал". Разследване за манипулирани данни за нивото на изхвърляните вредни газове започна в САЩ, където компанията е заплашена от гроба в размер на 18 млрд. долара. След това, скандалът се разпространи в Европа, Азия, Австралия и в други региони, където са продадени близо 11 млн. такива автомобила с марката на Volkswagen и Audi и други от групата.

Финансовите санкции могат да достигнато десетки милиарда долара и да поставят под съмнения доста инвестиционни намерения на компанията, а даже и нейното съществуване.