В условия на криза ролята на бюджета нараства, защото той се превръща в най-мощния инструмент за стабилизация на икономиката. „За съжаление, това е бюджет на статуквото, не на реформите". Това заяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, по време на открит разговор между икономисти по повод Бюджет 2012.

Съветът на ЕС препоръча на страната ни спешни реформи в шест ключови направления, но в този бюджет не виждаме подобни действия, не виждаме ключови цели, мерки и индикатори за оценка на ефективността на публичните разходи. Никой не смее да излезе от тоталитарните коловози на мисленето и да предприеме реформи, вкл. за премахване или поне за намаляване на привилегиите на някои съсловия", каза Данев.

Подобна теза изказа и Петър Ганев от Института за пазарна икономика, според когото ключовият въпрос е „Как се харчи?". Той припомни, че програмното финансиране (и като понятие, и като регламент) отсъства от Закона за устройство на държавния бюджет, така че се налагат съответните законодателни промени, за да се осъвремени методиката на бюджетиране. „От началото на кризата сме похарчили 5.5 млрд.лв. повече, а данъците и осигуровките не помръднаха. Нещо повече - появиха се нови данъци и такси, което пряко удари потреблението", подчерта Петър Ганев. Според него, липсата на перо „приватизация" в проекта на бюджет е притеснително. Той отправи предизвикателно предложение към работодателските организации да помислят върху идеята за пропорционално намаление на годишния платен отпуск спрямо ползваните болнични или отпуск по майчинство.

„Мит е, че дефицитното финансиране спомага за икономически растеж. Потреблението без инвестиционни цели също не носи икономически растеж", опонира Владимир Каролев на призива на синдикатите за мерки, насочени към увеличение на доходите и потреблението на населението. И според него, бюджетът не създава условия за реформи, а се подкрепят няколко „свещени" сектора. „Защо лекарите и учителите нямат право на 20 заплати при пенсиониране?", попита реторично Каролев по повод дискутираното.

Според главния секретар на БТПП Васил Тодоров, обосновката на Бюджет '2012 провокира повече въпроси, отколкото да дава отговори. Като ключови проблеми той отбеляза намаленото финансиране за наука, в частност - за Българската академия на науките, недостатъчното проекти в сферата на публично-частното партньорство, особено по отношение на неизползваното държавно имущество. „Това е ресурс, изваден от икономиката, изведен от гражданския оборот", обясни Тодоров.

Пълен аудиозапис от срещата е публикуван на сайта на БСК, раздел „Новини" - www.bia-bg.com