Субсидията за качествено мляко за 2008 г. е в размер на близо 11 млн. лв., тези средства ще  бъдат изтеглени и разпределени в първите месеци на годината като субсидията за литър качествено краве мляко ще стане 0.20 лв.

Това се договориха днес на среща в МЗП министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил и представители на инициативните комитети на млекопроизводители в МЗП, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В момента помощите за мляко са 0.08 лв. за краве и 0.07 лв. за всички други млека.

Припомняме, че исканата от млекопроизводителите субсидия беше 50 ст. За литър качествено краве мляко.

Другите възможности за подпомагане на отрасъл животновъдство, които бяха обсъдени по време на срещата, са кандидатстване за еднократна помощ в размер на 6 хил. евро на стопанство и за получаване на помощ заради неблагоприятните климатични условия. Изискванията за подпомагане по този регламент са да се докажат загуби в размер на 30% за последните три години. Помощта, която може да получат стопаните е коменсиране до 80% от загубите им.

Млекопроизводителите поставиха и въпросът за допълнителни средства за изхранване на животните.

Министър Кабил обеща на първото редовно заседание на Министерски съвет, по време на оперативната му част, да представи доклад за проблемите в отрасъла.

Още днес със заповед на министър Нихат Кабил се сформира работна група с участието на четирима млекопроизводители и представители от МЗП и ДФ «Земеделие», които да започват работа по указанията за прилагане на двата регламента (1860 и 1857), по които се кандидатства за помпощите, и субсидията за качествено мляко.