Mинистърът на труда и социалната политика Емилия Масларова ще настоява увеличаването на пенсиите да стане от първи януари следващата година, а не от първи юли. Няма да се замразяват максималните пенсии, както се твърди в някои медии днес, каза пред журналисти министър Масларова, цитирана от БНР, след среща с представители на Международния валутен фонд .

По закон от 1 януари максималната пенсия се променя съобразно ръста на максималния осигурителен доход и за 2007 година се предвижда максималната пенсия да бъде 490 лева., уточни тя. По закон, който е гласуван миналата година, от 1 януари, по швейцарското правило, трябва да се увеличат пенсиите на всички категории пенсионери, допълни министър Масларова.

По време на срещата с представителите на МВФ министър Масларова е обяснила, че през годините във фонд "Безработица" винаги е имало излишък. В същото време голяма част от хората, които са пред пенсия, но не им достигат две или три точки да се пенсионират, не могат да се пенсионират и преминават към социалното подпомагане.

Нашето предложение, което днес ще направим и пред Надзорния съвет на НОИ, е за хората, на които не им достигат определен брой точки да имат право от този фонд да получат обезщетение за безработица преди да се пенсионират, вместо да преминават към социално подпомагане, уточни министър Масларова.

По думите й обезщетението ще бъде съобразено с размера на последната им работна заплата. Представителите на МВФ са оценили позитивно положителната динамика на пазара на труда, допълни министър Масларова. За първи път тази година имаме покачване на коефициента на икономическа активност на населението с 2.9 на сто и в момента той е 59. 1 на сто, посочи тя. Според нея това са параметри, които не са достигани от началото на прехода.

От МВФ са оценили позитивно и това, че програмите за заетост тази година са изпълнени с много повече ефективност, както и това, че 55 на сто от тях предвиждат трайна заетост. Представителите на фонда внимателно изслушаха аргументите ни, че минималната работна заплата може да бъде 180 лева, каза още министър Масларова.

Тази сума не е фатална за бюджета за следващата година и не води до увеличаване на безработицата или проинфлационен натиск, допълни министър Масларова.