Днес Българска фондова борса бе поканила журналистите отразяващи дейността на капиталовия ни пазар на обща среща за представяне на дейността си през изминалата година и перспективите пред институцията до края на 2008 г. Презентацията започна с малко ретроспекция до далечната 1992 г., когато на 18 май се провежда първата търговска сесия на фондовата борса.

16 години по-късно БФБ е институцията свързваща бизнеса в страната с българските и чуждите инвеститори, а след броени седмици ще приключи и процеса по интегриране в общото европейско семейство чрез платформата за търговия Xetra на Deutsche Boerse (16 юни). Чрез това нововъведение, пазарът ни ще стане по-лесно достъпен за чуждите инвеститори в 18 европейски страни, сред 400 инвестиционни банки и къщи, 5 000 брокерски терминала и пазар с дневен обем от 1.4 млн. сделки.

От управата на фондовата борса побързаха да успокоят, че внедряването на Xetra няма да бъде свързано с промяна на таксите за търговия през следващите 18 месеца. През юни месец изчисляването и разпространението на борсовите индекси ще става посредством Deutsche Boerse. Поради големите изменения, които ни очакват на пазара това лято, 2008 година ще бъде запомнена като „Годината на промяната".

За сметка на това, 2007 г. вече остана в историята като „Годината на растежа", когато БФБ увеличи оборота си със 194%, а пазарната капитализация с 90% спрямо 2006 г. Сделките бяха със 130% повече, а основният индекс Sofix приключи с ръст от 44%. За съжаление, родният ни капиталов пазар бе засегнат силно от разразилата се кредитна криза и изтеглянето на чуждите инвеститори довело до спад при основните индекси от близо 40% за първите пет месеца на годината.

До две седмици ще заработи и новия сайт на БФБ-София, който е с обновен дизайн и по-голяма функционалност. До 15 май пък, всички желаещи могат да се възползват от безплатния пробен период на платформата за финансови анализи X3Analyses, която идва като допълнение на платформата за новини X3News.

През зимата на 2008 г., борсата се надява да е в готовност да обсъди с инвеститорската общност и въвеждането на деривативни инструменти. Деривативите са производни инструменти на базовите активи (фючърси, опции и др.).

*На снимката е новото лого на БФБ-София