330 лева е размерът на наложената от РИОСВ Хасково текуща месечна санкция на Пивоварен завод - Хасково, собственост на „Каменица" АД. Наказателното постановление е разписано от министър Чакъров, съобщи Мариана Вълчева, отдел „Връзки с обществеността" на РИОСВ, предаде "Фокус".

Причина за наложената глоба е констатирано замърсяване на околната среда
и неспазване на определените в разрешителното за заустване на отпадни води в повърхностен воден обект индивидуални емисионни ограничения.

При проверка през месец май на пречиствателната станция, собственост на пивоварния завод е установено, че всички съоръжения и инсталации работят в нормален технологичен режим. Резултатите от взетата водна проба показват обаче превишение на някои от емисиите, определени в разрешителното за заустване.

Над 10 пъти е превишено количеството на разтворените фосфати, химическата потребност от кислород е завишена с над два пъти. Над пределнодопустимите стойности са азот и мазнини от растителен и животински произход.

Санкцията трябва да се плаща от месец май тази година до преустановяване на причиненото замърсяване и констатиране на нови по-ниски стойности на замърсителите, каза още Мариана Вълчева.