Приходите от акцизи върху спиртни напитки, които държавата е събрала до този момент, не надвишават 10-15 %, което формира близо 85 процента продажби в сивия сектор , съобщиха от Асоциацията на производителите на спиртни напитки у нас.

Годишно у нас се консумират около 60 милиона литра алкохол. Ако се събират акцизите, това означава, че в хазната ще постъпят около 250 -300 милиона лева. Факт е обаче, че  държавата губи около 170 млн. лева.

Според бизнеса, ниската цена е задължителен сигнал за фалшив бандерол. Председателят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки у нас Павлин Найденов коментира, че фалшиви напитки с перфектно състояние има дори и сред тези с новия модел бандероли.

Разпознаването им изисква проверка от експерти на много високо ниво, но такива експерти в Агенция „Митници" не са назначени, добави той.

В резултат на проведената от бранша проверка се оказва, че бандеролният режим не се контролира. Според Павлин Найденов бандеролите-менте са най-сериозният проблем за бизнеса.

По думите му, на трите най-големи фирми у нас, които са производители на алкохол, е разрешено да ползват фалшиви бандероли, но не пожела да уточни кои са те. Найденов заяви, че е бил заплашван по телефона и отказа друг коментар.

Асоциацията предлага да се сключи меморандум за сътрудничество с Министерството на финансите, Агенцията по приходите и Агенция „Митници", за да се следи ценообразуването, фалшификациите и да се предотврати повишаването на акцизите на спиртни напитки у нас.