5 фирми подадоха документи за кандидатстване по обществена поръчка по осигуряване на справочна информационна система за нуждите на държавната администрация, съобщиха от пресцентъра на МДААР.

 Петте фирми са „Ител" ЕООД, „Норма" АД, „Сиела софт енд пъблишинг" АД, „Апис - Христович" ЕООД и „Лакорда" АД.

Официалното название на поръчката е "Доставка, инсталиране, предоставяне право на ползване, актуализация и поддръжка на справочна информационна система за нуждите на държавната администрация".

При оценка на предложенията 20% тежест има функционалността на системите, 20% - съдържанието, 10% - срокът на доставка. Останалите 50% тежест при крайното класиране има предлаганата цена.

Тя трябва да обезпечи подобна информационна система за 4250 локални работни станции, в това число 600 училища и 650 кметства в страната.

Припомняме, че във връзка с това изискване, фирмата „Апис - Христович" ЕООД подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Мотивът беше, че МДААР няма право да поиска ползването на системата от страна на училищата, защото няма необходимото разрешение на МС. Сравнявайки цифрите с предишен подобен договор, излизало, че изискването за училищата оскъпява поръчката с 600 хил. лева.

От КЗК определиха твърденията като „недопустими и неоснователни", съобщава пресцентърът на МДААР.