Фирмата АББ - България спечели търга за ВЕЦ "Въча 2", съобщиха от Националната електрическа компания.

ВЕЦ "Въча 2" е една от трите централи от състава на ВЕЦ група "Кричим", която е част от хидроенергийна каскада "Въча". Тя разполага с два хидроагрегата с обща мощност  7 МВт.

Фирмата АББ - България спечели търга след проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки и започна работа по рехабилитацията на централата през месец февруари 2006 г.

Договорът обхваща проектиране, доставка и въвеждане в експлоатация на нови управляваща система, възбудителна система и комплексна разпределителна уредба 10.5 кВ.

В рамките на рехабилитацията, клон "ВЕЦ група Родопи" на НЕК ЕАД изгради със собствени средства нова открита разпределителна уредба, направи пълна профилактика на цялото електро-механично оборудване и достави и монтира ново общостанционно оборудване и контролно-изчислителни прибори и автоматика.

Благодарение на отличното коопериране и взаимодействие между изпълнителя и специалистите на НЕК ЕАД, рехабилитацията завърши успешно миналата седмица в рекордно кратък срок от 8 месеца.

В монтираното оборудване са внедрени най-новите версии в областта на хардуера и софтуера на концерна АББ, гарантиращи надеждна експлоатация на централата през следващите 30 години.