"За мен е изключителна чест да присъствам на първата копка на автомагистрала "Люлин", каза българският премиер Сергей Станишев минути преди да бъде сложено началото на строителството на магистралата.

"Модернизацията на инфраструктурата е водещ приоритет за България и след като свършихме много работа през миналата година, все още имаме много за вършене, за да се превърнем в европейска инфраструктурна страна", допълни Станишев.

Днес стана ясно, че обектът е изключително сложен, тъй като ще включва 26 мостови съоръжения, 3 тунела и други тежки инфраструктурни елементи.

Той е необходим за завършването на коридор на №4 и е от голяма важност, стана ясно днес при старта на проекта.

Цялата стойност на проекта е 137 млн.евро, които се финансират по програма ИСПА, от Кохезионния фонд и от българското правителство.

"Надявам се, че турският консорциум МАПА- Ченгиз да изпълни националния обект в срок и с необходимото качество", заключи премиерът, обръщайки се към изпълнителите на проекта.

На тези думи шефът на турския консорциум Мехмед Гюнал отговори, че с този обект се прави още една крачка към модернизирането на пътната инфраструктура на България и пое ангажимент навреме и с най-високо качество да бъде завършена магистралата.

Като джойнт венчър турската страна ще посещава многократно тази площадка, за да набюдава изпълнението на проекта.

Ръководителят на мисията на Европейската комисия у нас Майкъл Хъмфрис обяви, че ЕК подкрепя не само този проект, но и всеки следващ, който ще промени в положителна посока инфраструктурата на страната, като тази подкрепа ще се изрази най-вече чрез средства от еврофондовете.

Обектът ще бъде пускан поетапно, като догодина ще влезе в експлоатация пътният възел "Даскалово", а през 2009г магистралата трябва да бъде изцяло завършена.