Доларът продължава да е силен и днес след данните от вчера, които затвърдиха очакванията, че Федералния резерв ще започне да редуцира скоро стимулите. Предпазливостта обаче е характерна за валутните пазари преди заседанията на централни банки през тази седмица, както и заради вероятността за американски военни удари срещу Сирия вероятно ще задържат основните валути в сегашните рейнджове, пише finance.bnr.bg.

Съотношението долар/йена е на нивото 99.55 след едномесечния връх във вторник на ниво 99.86.

Вчера стана ясно, че производственият сектор в САЩ е нараснал през последния месец с най-бърз за темп за последните повече от 2 години, докато разходите за строителство показаха повишение през юли. Цифрите са ново доказателство, което подкрепя пазарните очаквания, че ФЕД ще започне да намалява стимулите по време на заседанието си на 17 и 18 септември освен ако данните за заетостта в петък не излязат доста по-слаби от очакваното. Прогнозите сочат ръст от 180 000 работни места през август и запазване на безработицата на нива от 7.4%.

Японската централна банка започна днес двудневно редовно заседание на което се очаква да запази огромните монетарни стимули, които стартира през април и които почти ще удвоят монетарната база до 270 трилиона йени до края на 2014 година като целта е постигане на инфлация от 2%.

Днес азиатски ежедневник, позовавайки се на няколко източника, съобщи че Централната банка на Япония ще обмисли нови монетарни стимули ако премиера Шинзо Абе реши да повиши данъка върху продажбите през април от 5% на 8%. Министърът на финансите Таро Асо заяви вчера, че Япония ще информира държавите от Г-20 по време на срещата им тази седмица, че ще продължи с планираното двуетапно повишение на данъците върху продажбите и че обмисля да събере допълнителен бюджет за фискални разходи, за да намали натиска върху икономиката.

Военни действия могат да окажат натиск върху долара и поради тази причина никой не иска да прави големи залози сега. Президентът на САЩ Барак Обама получи подкрепа от ключови фигури в Конгреса, включително високопоставени републиканци, при призива си за ограничени удари срещу Сирия, които да накажат президента Башар ал-Асад заради подозираното използване на химическо оръжие срещу цивилни граждани.

Централните банки в еврозоната, Великобритания и Канада също имат редовни заседания тази седмица. Еврото се търгува близо до вчерашното дъно и е на 1.3165 срещу долара. Австралийският долар е на 0.9096 срещу американския си съименик и доста над 3-годишното дъно от август на 0.8848. Вчера централната банка в страната остави лихвите без промяна на рекордно ниските 2.5%.