Големите азиатски пазари загубиха по близо 8% от стойностите си днес, след като инвеститорите продължиха панически да изтеглят капиталовложенията си. Пазарите продължават да са обхванати от негативизъм към американската икономика, като днес се очакват сериозни разпродажби при отваряне на Нюйоркската фондова борса в 16:30 (софийско време).

Индустриалните метали като цинк и мед, последваха рязкото понижаване на цената на петрола, тъй като инвеститори напускаха стоковия сектор, заради прогнозите за по-слабо търсене на суровини от индустриалните предприятия. В момента, единственият актив, който отбелязва ръст в цената си, са държавните ценни книжа. Те се възприемат от пазарните играчи, като „убежище" по време на финансови кризи.

Европейските акции също продължават понеделнишкото си фиаско, на което регистрираха най-тежките си загуби от 11 септември 2001 г. насам. Британският борсов индекс FTSE100, германският Dax и френският CAC-40, започнаха днешната търговия със спад от над 3%. Българските борсови индекси Sofix и BG40, започнаха търговската сесия с рязко понижение от 10% и 12%.

Азиатските пазари от Токио и Хонк Конг до австралийския Сидни регистрираха загуби от по 4%-8%, докато индийският индекс Sensex е на -11%.

Като на погребение сме", коментира японски анализатор. „Никой не знае какво ще стане довечера в Ню Йорк, а американците са най-важни в момента. Докато не разберем какво ще направи NYSE, всичко което ни остава е да разпродаваме", продължава той.

Фючърсите на американските фондови индекси показват спад от около 4.5% тази сутрин, което е сигнал за рязко разпродаване на Wall Street по-късно днес. Всички погледи в момента са съсредоточени на предстоящия доклад за печалбите от Bank of America.

Доминик Шраус Кан от МВФ е споделил, че в момента развиващите се пазари в Европа и Азия губят много и едва ли ще успеят да „закрепят" световния икономически растеж ако американската икономика изпадне в рецесия. Милиардерът Джордж Сорос пък каза, че светът и САЩ ги очаква най-тежката финансова криза от Втората световна война насам.