"Българите карат стари коли", четем във в. "Монитор"
Българите карат масово стари коли. това показва статистиката на автотърговците у нас. По техни данни делът на автомобилите на възраст до 5 години през 2010 година у нас е бил 8,4%, през 2012 той пада до 3,5%, което значи, че относителният дял е паднал с два и половина пъти за 4 години. За сметка на това обаче делът на автомобилите над 20 години се покачва. През 2010 година той е едва 27%, докато към тази година скача до 39%. Това съобщи Стоян Желев, председател на Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители по време на пресконференция, посветена на откриването на Автомобилен салон София 2015, който ще е отвори врати след две години и половина прекъсване от 17 до 25 октомври.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Весели избори в половин България" четем на първа страница във в. "Труд"
В доста градове ще е весело на изборите, защото пиенето ще е разрешено. В големите като Пловдив, Варна и Стара Загора ще пазят поведение, след като кметовете, които се борят за втори мандат, забраниха алкохола. Изключение правят София и Бургас.
Продажбата и консумацията на алкохол в София ще бъдат разрешени на 25 октомври (неделя) - деня, в който ще се проведат местните избори и референдума за електронното гласуване у нас. Забрана за спиртни напитки няма да има и в събота, когато е денят за размисъл, съобщиха от Столичната община. Мотивът - семейни тържества и сватби.
Прочети още от в. "Труд"

"Въпреки реформата пенсионерите и разходите на НОИ се увеличават" е водещo заглавиe на в. "Сега"
През следващата година и пенсионерите, и разходите за пенсии ще се увеличат. Минималните осигурителни прагове също ще се повишават, но максималният доход и социалните плащания ще останат без промяна. Това предвижда проектът на бюджет на държавното обществено осигуряване за 2016 г., с който "Сега" разполага.

От 1 януари годините и стажът за пенсиониране на хората от масовата трета категория се увеличават с по два месеца. Жените ще се пенсионират на 60 г. и 10 месеца със стаж 35 г. и 2 месеца. За мъжете ще са нужни 63 г. и 10 месеца и стаж 38 г. и 2 месеца. Хората без стаж ще могат да се пенсионират на 65 г. и 10 месеца, ако са се осигурявали поне 15 г. Въвежда се възможността човек, на който не му достигат до 12 месеца възраст, да се пенсионира с по-ниска с 0.4% пенсия. Заради това и заради по-плавното увеличаване на възрастта и стажа броят на пенсионерите ще се увеличи с около 10 000 души до 2 186 200, мотивират се от осигурителния институт. Осигурените също се покачват леко - с около 10 хил. до 2 763 300 души.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„Глобяват лекари, спасили мъж с нож в сърцето", четем на първа страница на в. „24 часа"
Многопрофилната болница в Русе може да бъде глобена заради това, че работещи в нея хирурзи са нарушили закона и са спасили човешки живот, без да имат необходимата за това специалност. Това предупреди д-р Георги Тодоров от Русенската колегия на Българския лекарски съюз.
Става дума за операция, извършена на 6 октомври. С нея хирурзи от болницата зашиха сърце и спасиха живота на 45-годишен мъж, намушкан в гърдите. Оказва се, че по закон те са "превишили правата си", тъй като такава операция може да се извърши само в отделение по кардиохирургия с III ниво на компетентност.
Прочети още от в. „24 часа"

"След десети клас - в колеж", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Ученици трупат професионални кредити, сами чертаят кариерата си
Учениците, завършили десети клас, ще имат възможност да продължат направо в колеж, където да получат професия, без да полагат матура. Това ще стане възможно с новите промени в Закона за професионалното образование и обучение, които се разработват в момента. Новината съобщи образователният министър проф. Тодор Танев по време на форума "Да! На българската икономика", организиран от "Стандарт" в Габрово. На срещата с индустриалците от региона, машиностроителната камара, представители на Министерството на икономиката, местната власт и на австрийското посолство министърът очерта основните посоки, в които професионалната подготовка ще се развива.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Затвор заради храни с повече Е-та" четем във в. "Монитор"
Всички коли за превоз на манджи влизат в регистър
Затвор грози производителите, които влагат в храните повече добавки, отколкото са записали в рецептурника. Това предвижда нов закон за храните, който в момента се подготвя от екип на аграрното министерство и браншовите организации от хранителната индустрия. Предлага се разминаването между истинския състав на продуктите и написаното на етикетите да се счита за документална измама с подлагане на риск на човешкото здраве, уточни Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, която е в работната група по новия законопроект. В момента много фирми от сектора правят храни, които нямат покритие с обявената рецептура, уточни тя.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Средната класа по света се стопи до 14%", пише в. "Сега"
Средната класа се формира от около 14% от населението на планетата, сочат данни от доклад на центъра за анализи на швейцарската банка Credit Suisse. Средната класа продължава да намалява, докато броят на свръхбогатите се увеличава, сочи документът. По този начин световното неравенство расте, като половината от световното богатство е в ръцете на 1% от населението. Класацията е направена на база активите, притежавани от хората, в това число недвижими имоти и инвестиции на фондовите пазари. Данните сочат, че около 3.4 милиарда души на планетата (70% от населението) имат собственост за по-малко от 10 000 долара. Още един милиард имат от 10 000 до 100 000 долара. Само 383 милиона души имат повече от 100 000 долара, а от тях 34 милиона души са доларови милионери. Почти 124 000 от живеещите на планетата имат над 50 милиона долара, а 45 000 души могат да се похвалят със състояние от над 100 милиона долара.
Прочети още от в. "Сега"

"Туристическият бранш отчете: Летният сезон е най-слаб от 8 години" пише в. „Труд"
Лятото на 2015 г. е най-слабият сезон за туризма в България от осем години насам, отчете Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти. "Делът на туристите от ЕС към днешна дата се е понижил до 50%. За сравнение, през 2007 г. бе 75%. Само този август спадът е 10%", посочи председателят на асоциацията Байко Байков.
Отливът на румънци е 65%, а на гърците - още по-голям. Спадът на руските туристи е 34,7%, на украинските - 20%. Сериозен ръст има обаче на туристите от Турция - с 40%, отбеляза Калин Драганов от асоциацията.
Прочети още от в. „Труд"

„Продажбите на имоти в София са скочили с 20%", пише в. „24 часа"
Средната цена на сделките с жилища в София за деветмесечието е 781 евро/кв.м. при 738 евро/кв.м. за същия период на миналата година по данни на агенция Bulgarian properties.
За същия период публикуваните данни на Агенцията по вписванията сочат, че продажбите в София са нараснали с 20% спрямо миналата година.
Така в края на годината за имотния пазар в София имаме ясна видимост как ще приключи тя - вероятно с около 6% ръст в цените на имотите и 20 до 30% ръст в реализираните покупко-продажби, коментират брокери.
Данните на агенцията още сочат, че средната обща цена на закупените апартаменти в София за периода юли - септември е 66 500 евро. До момента за годината в столицата са вписани 16 838 продажби при 13 888 за същия период на 2014.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Дават субсидии за домати "Идеал" и чушки "Албена"", пише в. "Стандарт"
Дават субсидии за традиционните български сортове плодове и зеленчуци. Въведохме мерки, за да опазим старите български сортове, които са обект на генетична ерозия, тоест не са предпочитани от стопаните поради икономически причини, каза зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. "Схемата е нова и засега интересът е ограничен, но амбицията ни е да заработи на пълни обороти от догодина", добави той на конференцията "Добрата храна е сила". Става дума за мярка 10 "Агроекология и климат". Идеята е да се запази генетичният ресурс от стари български сортове, като се отпускат европари на отглеждащите ги стопани. Така на трапезата ни ще се върнат вкусни традиционни сортове като доматите "Идеал", чушките "Албена", краставиците "Гергана", пъпешът "Медена роса", зелето "Кьосе" и лукът "Асеновградска каба". "Няма да допуснем отглеждане на ГМО в страната и внос на ГМО храни", заяви Грудев.
Прочети още от в. "Стандарт"