78% от българите се обявиха срещу отлагането на забраната за тютюнопушене на обществени места. Това показва анкета на здравния портал DoctorOnline.

Повод за проучването станаха предложените в края на февруари промени в Закона за здравето, който предвиждаше въвеждане на пълна забрана за пушене на обществени места от 1 юни тази година.

Аргументът на вносителите на промените - бе, че в условия на криза не може да се ограничи тютюнопушенето на обществени места, тъй като това би било пагубно за бизнеса.

Те смятат, че към тотална забрана може да се пристъпи едва след няколко месеца или година. Ако това проектопредложение се приеме от депутатите, съществуващият в момента по-либерален режим ще остане в сила.

Отношението на българите се различава значително от това на депутатите, показва анкетата, в която са участвали 1 186  души.

58% от гласувалите са категорични, че отлагането на строгата мярка ще продължи да поставя в неравностойно положение непушачите.

Този дебат вече е воден многократно в повечето страни от Евросъюза и резултатите са категорични - пушачите нямат право да увреждат здравето на другите и да се намесват в личното им пространство. Още повече че според данните на СЗО пасивните пушачи са далеч по-застрашени от развитие на тежки белодробни заболявания от активните.

На това мнение са и 20% от включилите се в анкетата. Те смятат, че подобно отлагане само ще увеличи и бездруго нарастващия брой новооткрити карциноми.

Едва 11% смятат, че промяната е наложителна, защото само така правителството ще помогне на бизнеса да преодолее кризата. Около 12% пък откровено си признават, че са против въвеждането на строгите мерки, тъй като това ще наруши комфорта им и ще ги принуди да пушат на прага на заведенията.

За това, че българите са против отмяната на пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места в страната, говори и факта, че граждани и организации се обединиха в Коалиция за живот без цигарен дим.

Непушачи на различна възраст ще очакват да премерят сили в надбягване с премиера, който е пушач, в събота, 10 април, от 12.00 ч. при езерото Ариана в Борисовата градина.