Правителството одобри проектодоговора за приватизацията на 99,99% от "България Ер" на "Балкан Хемус Груп", стана ясно на заседанието на МС вчера.

Припомняме, че на 2 ноември т. г. Министерският съвет определи "Балкан Хемус Груп" ЕАД за участник, спечелил конкурса за продажбата на 30 159 акции от капитала на авиокомпанията. Държавата ще запази влиянието си при управлението на дружеството чрез т. нар. "златна акция", даваща правото на вето при вземането на стратегически решения.

Предложената покупна цена за авиокомпанията е 13 млн. лв. Инвестиционната програма през първите 5 години е за 82,1 млн. евро. От тях 65 850 000 евро ще бъдат вложени приоритетно през следващите две години.

Програмата предвижда разкриването на 36 нови дестинации, както и 164 бр. нови честоти за обслужване на редовните въздушни линии.

Основната цел е утвърждаване на "България Ер" като водеща българска авиокомпания, която отговаря на обществените потребности и ще гарантира редовни, сигурни и безопасни превози и ще осигурява връзката на България със страните от Европейския съюз и други държави с икономическо значение за нас. Другата основна задача е оптимизиране дейността на дружеството, увеличаване броя на дестинациите, честотите на обслужване на редовните въздушни линии и реализиране на правата за полети по редовните международни линии; повишаване на доходите на работещите в авиокомпанията.

Министерският съвет одобри и новият устав на компанията, в който се посочва, че дружеството ще е със записан капитал от 30 160 000 лв. Внесеният капитал в момента е 10 160 000 лв. Останалата част от 20 млн. лв. ще се внесе от "Балкан Хемус Груп" в срок до три месеца от прехвърлянето на собствеността върху продаваните акции по приватизационния договор.