Следващото правителство на България е изправено пред дълбока рецесия и "непосредствена" необходимост от кредитното споразумение с Международния валутен фонд, смята Нийл Шиъринг икономист за развиващите се пазари в  Capital Economics, съобщи Bloomberg.

Победата на Бойко Борисов индикира "значителна промяна в българската икономическа политика", заявява Шиъринг в интервю с Елизабет Константинова.

Според Шиъринг е насърчително да се види, че от изборите страната излиза с правителство на мнозинството, което сега може да започне да търси начини за справяне с кризата.

Икономистът смята, че сделка с МВФ сега е неизбежна, макар че няма да попречи на икономиката да изпадне с дълбока рецесия.

Той препоръчва на новото българско правителство да договори кредитни линии с МВФ и Световната банка, сходни с тези, дадени на Латвия, Румъния, Унгария и Украйна,  стъпка, която предишното, ръководено от социалистите правителство отхвърли.

Защо гарантиране на кредитна линия от МВФ е толкова спешно и необходимо? В момента страната ни изпълнява всички условия за получаване на заем от фонда, като това може да стане дори по облекчената процедура за Добре управляваните развиващи се икономики.

Но с оглед на свиването на производството, ръста на безработицата и затегнатото кредитиране от страна на банките в България, данъчните приходи в бюджета ще намалеят и скоро е възможен дефицит, особено след силното покачване на разходите в края на мандата на предишното правителство.

През лятото по принцип развитието на икономиката се забавя, но с оглед на рецесията, в която страната ни вече се намира от последното тримесечие на миналата година, е много вероятно спадът да продължи до края на 2010 г.

Получавайки кредитна линия, правителството не се задължава да вземе заем, но ако поиска такъв, ще е значително по-лесно да го получи.

По принцип заем от МВФ се тълкува от инвеститорите като негативен сигнал за състоянието на дадена икономика, но с оглед на глобалната икономическа криза, в момента гарантираният достъп до външно финансиране би бил изключително позитивен индикатор, който ще разсее опасенията за възможна девалвация на лева и излизане от механизма на валутния борд под натиска на рецесията.

Шиъринг прогнозира, че икономиката на България ще се свие с 5% през тази година и с 4% през 2010 година, след като беше регистриран спад с  5% на тримесечна база през първата четвърт на 2009 г.

През миналата година брутният вътрешен продукт на България нарасна със 7.0%, като спадът за първото тримесечие на 2009 г. на годишна база беше 3.5%.

Прогнозата на Capital Economics е доста мрачна дори на фона на очакванията на МВФ, но българският експорт е изключително силно засегнат от кризата, тъй като 60% от износа е насочен към изпадналия в рецесия ЕС.

От Централната банка в София отхвърлят спекулациите за  обезценяване на лева, обосновавайки се със сравнително големите валутни резерви от 11.7825 млрд. евро.

Но през следващите 12 месеца, според данните на БНБ изтича падежът на заеми в чуждестранна валута, ценни книжа, депозити, къси и дълги позиции във фючърси и други плащания с номинална стойност от общо 957.8 милиона евро.

А в същото ограничаването на "вътрешното обезценяване" означава и ограничаване на заплатите и цените, което ще отслаби вътрешното търсене и ще удължи рецесията, смята Шиъринг.

Според изчисленията на Capital Economics, България ще се нуждае от външно финансиране от $25 млрд. през тази година, за да покрие дефицита по текущата си сметка, краткосрочните плащания по частните кредити към чуждестранни заемодатели и плащанията по лихви върху държавния дълг.

В същото време чуждестранните инвестиции са намалели почти наполовина на годишна база до 955.4 милиона евро през април.

Спредът на цените на кредитните суапове на риска от просрочване на българските държавни облигации с 5 г. падеж спрямо еквивалентните американски облигации, нараства от 389.00 базисни пункта в петък, до 396.66 базисни пункта днес, според данни на CMA.

Според Шиъринг сключване на споразумение за кредитна линия с МВФ определено ще намали риска.