България най-вероятно ще запази режима на паричен съвет до влизането на страната ни в еврозоната, заяви управителят на Българска народна банка Иван Искров по време на официалното си посещение в Дойче Бундесбанк.

Шефът на централната ни банка подчерта, че с подписването на договора ни за присъединяване към ЕС, България се ангажира да се присъедини към еврозоната и да въведе единната валута.

Съществуващото в момента европейско законодателство не дава възможност новите страни - членки на ЕС, да използват opt-out клауза за членство в Икономическия Паричен Съюз, което означава, че решението, пред което ще бъде изправена страната ни след членството в ЕС, не е дали да се присъедини към ИПС и да въведе общата валута, а в какъв времеви хоризонт и как това трябва да бъде направено.

Периодът, в който една страна може да изпълни критериите и да се присъедини към еврозоната, се определя от готовността на фискалния сектор и от темповете на инфлация.

През последните пет години България е изпълнила всички критерии от Маастрихт, с изключение на един от тях - размера на инфлацията.

През тази година се очаква инфлацията да достигне средно 7.2%, като критериите от Маастрихт изискват инфлация не по-голяма от 2.7%. Основният инфлационен фактор у нас през тази година бе нарастването на цените на алкохола и тютюневите изделия вследствие на увеличението на акцизите на тези стоки, каза още Искров.

През 2007 г. прогнозата на БНБ е за 3.7% инфлация.

Относно другите критерии България покрива изискването за бюджетен дефицит, отчитайки прогнозиран 3.5% излишък. За 2006 г. страна ни предвижда сътношението на държавния ни дълг към БВП да достигне близо 28%, докато от ЕС позволяват той да достига до 60%.