Източна Европа е застрашена от нови кризи - такава опасност виждат експертите на кредитния застраховател "Атрадиус", на финансовата група "Фолксбанк", както и във външнотърговските среди на Австрия, пише „Дойче Веле".

Експерти от източноевропейските пазари във Виенския институт за сравнителни икономически изследвания твърдят, че една страна е застрашена, когато има сериозен дефицит в платежния си баланс, и когато икономиката й разчита основно на постъпления отвън. Такива са икономиките на България, Румъния и балтийските страни.

България от години има проблеми с платежния баланс. За януари - юли 2008 г. текущата и капиталовата сметка има дефицит в размер на 4,341 млрд. евро (13,2% от БВП), при дефицит от 3,006 млрд. евро (10,4% от БВП) за същия период на 2007 г., съобщи БНБ.

За юли 2008 г. текущата сметка е отрицателна, в размер на 424 млн. евро, при отрицателна текуща сметка в размер на 257,7 млн. евро за същия месец на 2007 г.

За януари - юли 2008 г. текущата сметка има дефицит в размер на 4,556 млрд. евро (13,9% от БВП), при дефицит от 3,093 млрд. евро (10.7% от БВП) за същия период на 2007 г.

Освен това страната ни внася голяма част от стоките и суровините си.

От 2000 година източноевропейските страни бележат стабилен икономически ръст, но последните данни показваха обезпокоителни стойности на инфлацията. Друг аспект се състои в това, че в сравнение със старите страни-членки новите показват много сериозни отклонения по този показател. Високата инфлация може да намали вътрешното потребление, но от друга страна тя затруднява инвестициите. Именно в това се изразява и основният риск за австрийските фирми, които с вложения от над 26 млрд. евро правят Австрия инвеститор номер едно в България, Румъния и Словения.

Сегашната висока инфлация в страните от Централна и Източна Европа е тревожен фактор, който обаче ще има само временен характер, твърдят от Виенския институт за сравнителни икономически изследвания. Габор Хуня:

"Изхождаме от разбирането, че инфлационният натиск ще отслабва. Смятаме, че пикът е бил достигнат в средата на тази година, и че оттук нататък инфлацията ще спада."

Финансовите анализатори оценяват и риска от забавяне на икономическия ръст заради рекордно високите цени на горивата в момента. Общата оценка е, че с изключение само на Унгария във всички страни от Централна и Източна Европа петролът ще оказва едва забележимо влияние върху ръста на икономиката. Така например докато страни като Чехия, Полша или Словакия ще продължат да реализират стабилно нарастване на икономиката с темпове около 5 процента на годишна база, то в Унгария ръстът през 2008-2009 ще бъде между 1.5 и 3 процента.