Посланик Байърли ни критикува като за последно.

Стандарт":

САЩ пак ни кастрят за фришоповете

САЩ пак ни скастриха за фришоповете. Депутатите от бюджетната комисия си навлякоха гнева на посланик Джон Байърли заради решението да оставят магазините и бензиностанциите по границите. Те пощадиха търговците под условието, че ще продават бензина с начислен акциз, а цигарите и алкохола - с бандероли. "Този 180-градусов завой ме изненада, защото правителството преди 3 месеца ясно каза, че фришоповете трябва да се затворят. Задава се въпрос кой е на власт - кабинетът или тези добре защитени бизнесмени", попита дипломатът. В същото време Байърли похвали Сергей Станишев, като обясни, че премиерът демонстрира воля и енергия да се справи с проблемите. България има много сериозни проблеми с корупцията и мафията, подчерта за пореден път посланикът. Той обаче изрази надежда, че промените в закона за МВР ще подпомогнат борбата срещу тях.

24 часа":

Байърли хвали Сергей, имал воля за борба с корупцията

Сергей Станишев има енергията и волята да се справи с организираната престъпност и корупцията. Тази похвала към премиера ни отправи посланикът на САЩ у нас Джон Байърли вчера. Промените в Закона за МВР ще помогнат в борбата срещу корупцията и организираната престъпност - два наистина сериозни проблема за България, коментира още той. Според него правителството има воля да намери решение на тези проблеми до края на мандата.

Властта се оказа недостатъчна за ДПС.

Стандарт":

ДПС поиска вицепрезидент

РАЗГРАД. ДПС насочи взор към "Дондуков" 2. Движението даде заявка, че на следващия вот за държавен глава ще се бори вицето да е техен човек. Време е да разширим позициите си във властта, защо вицепрезидентът да не е от движението, попита в Исперих депутатът Ремзи Осман. Той бе на традиционния събор на Демир баба теке, където ДПС чества за 18-и път паметта на жертвите от възродителния процес. Младите хора от смесените региони да кандидатстват в МВР и съдебната система и да съдят институциите, ако ги отхвърлят, посъветва още Осман стеклите се на събора. ДПС направи от злото добро, партията превърна толерантността и диалога в печеливша политическа визия, заяви пък новият земеделски министър Валери Цветанов.

Труд":

ДПС иска още власт и вицепрезидент

ДПС поиска вчера повече власт и вицепрезидентския пост на традиционния годишен събор в местността Демир баба теке край Исперих. На него се почитат жертвите на възродителния процес.

"Някои казват - стига му на ДПС толкова власт. Няма такова нещо! На следващите избори ще вземем още повече власт", заяви разгорещен депутатът Ремзи Осман от Кърджали.

И попита риторично: "Защо вицепрезидентът да не е от ДПС?"

Матурите - в полза на ученика.

Стандарт":

Надуват оценките от матурите

ВАРНА. Трябва да си ултра неграмотен, за да изкараш двойка на матурата. Това става ясно от системата за оценка на зрелостните изпити, представена от МОН във Варна вчера.

Хората на Даниел Вълчев ще спасяват двойкаджиите със специални коригиращи индекси в скалата за бележките от тестовете. Най-лесните и най-трудните въпроси няма да се оценяват само с определен брой точки, а ще се умножават с коефициент. Така резултатите на всички ще бъдат повишени. Схемата ще помогне на по-слабите ученици да се отлепят от двойката, а на по-силните - да грабнат без проблем шестица. При всички положения системата за оценяване ще бъде в полза на целия випуск, категоричен бе Вълчев. Той посочи, че такава система се прилага успешно на изпити в САЩ и в нашия УНСС.

Труд":

Даниел Вълчев: Изчисляването на бележките ще е в полза на децата

Начинът, по който ще бъдат оценявани матурите, ще бъде определен 5-6 дни след провеждането на изпитите, когато излезе представителната извадка от сътвореното от зрелостниците. Едва тогава просветното министерство "ще нагоди" резултатите от точките (от 0 до 100) към шестобалната система, призна вчера във Варна министър Даниел Вълчев. Точките се пишат по предварително обявени критерии.

Скалата до 100-те точки ще бъде разделена на пет части: до 20 т. ще са двойките, след това тройките, четворките и т. н. Това, което ще се изчислява след изпита, е как точно да бъдат разпределени с абсолютна точност бележките между тези 5 части. Засега се въздържаме да вървим към твърда скала, по-скоро ще използваме корекционни механизми в двата края на схемата от точки, каза министърът. Това означава, че най-лесните и най-трудните въпроси, на които масово децата съответно са отговорили, или не са, няма да се оценяват реално, а точките от тях ще бъдат умножени с коефициенти, които ще повишат успеха на ученика. Изчислението винаги ще е в полза на децата, каза Вълчев.

Българският Фритцел?

24 часа":

Нещо нередно, като по телевизията

8 години Василка от Стамболийски живее като в австрийския ад на Елизабет. 16-годишното момиче се престраши да отиде в полицията в петък, след като деца от квартала успели с GSM-а да снимат как бащата Вихър я изнасилва в дома. "Правеше го по 5 пъти на ден и така 8 години", свидетелства Милка, която знаела гнусната тайна на баща и дъщеря, но Василка я заклела да мълчи. Той държал дъщеря си заключена в стаята. Не я пускал навън дори до тоалетна и тя използвала леген или шишета в стаята. Василка имала мобилен телефон, но номерът бил известен само на баща й. Вихър често я проверявал, като я карал да търси разни неща из шкафовете, и когато момичето в детайли му обяснявало къде какво има, той се успокоявал.

„Стандарт":

Баща насилвал дъщеря си 8 г.

Появи се и нашенски Йозеф Фритцел. 36-годишният В.Р. от Перущица изнасилвал дъщеря си в продължение на 8 години, подобно на австрийския аналог. Момичето, което е на 16 години, се оплакало в петък в полицията и мъжът бил арестуван.

Преди време родителите на момичето се развели и то останало да живее при майка си. Тя обаче се грижила за детето до втори клас, след което се наложило то да се премести в жилището на баща си в Перущица. Там започнали сексуалните посегателства. Мъжът е от ромски произход и работи на сметовоз.