Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по Закона за защита на конкуренцията от страна на "Белла България" АД и наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 217 680 лв., съобщават от антимонополния орган.

Производството е образувано по самосезиране на КЗК по повод промоционална игра под надслов: "Стягайте багажа за LEKI пътешествия". Също така в периода на играта могат да бъдат спечелени и 100 пътнически куфара "Самсонайт".

Според рекламното съобщение всяка седмица от 2 ноември до 13 декември 2009 г. всеки, изпратил уникален код в скреч зона върху опаковката на шпекови колбаси "Леки", може да участва в раздаването на 4 самолетни уикенд екскурзии за двама до Париж, Лондон, Рим и Берлин.

Законът забранява действия, които с непазарни елементи влияят на решението на потребителя дали да купи дадена стока или не, като се отклонява вниманието му от търговските свойства на продукта.

КЗК счита, че поведението на "Белла" е нарушение на добросъвестната търговска практика и пазарните принципи, при което конкуренцията не е насочена към по-високото качество и конкурентни цени на предлаганите стоки/услуги, а цели привличане на клиенти по начини, несвързани търговските характеристики на предлаганите продукти.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание периода на нарушението и реализирания оборот от страна на ответното дружество.