Белоградчик отчита рекордна посещаемост в града. През миналата година над 300 хиляди туристи са посетили града, което е рекорд за последните 30 години, информира БТА.

Най-вероятната причина за интереса към града се дължи на номинацията на Белоградчишките скали за едно от седемте природни чудеса на света.

Природният феномен отпадна от основния списък, но води в класацията при резервните обекти, които могат да заменят някои от номинираните досега забележителности.

Само през последните две години броят на къщите за гости в Белоградчик се е увеличил двойно. Поради атрактивността на региона са се повишили и цените на недвижимите имоти.

Открити са нови ресторанти и заведения за бързо хранене. Новият туристически сезон в града бе открит в края на миналата седмица.

През миналата година община Белоградчик е наградена от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация в категорията "Най-ползотворно сътрудничество в областта на туризма с община".

Общината има разработена цялостна концепция за развитието на туризма и подписани стратегии и споразумения за съвместна работа в областта на туризма с общини от Сърбия, Румъния, Полша, Белгия и Украйна. До края на годината предстои това да стане и с община от Испания.