Университети в скандинавските държави Швеция, Норвегия и Финландия предлагат безплатно обучение за българи. Без пари е следването в Шотландия, както и в техническите университети в Гърция. Повечето висши училища приемат студенти по документи, но изискват и сертификат за владеене на официалния език или на английски, съобщава "Дневник".

В Швеция, Норвегия и Финландия кандидатите дължат само регистрационни такси, които са не повече от 80 евро, и трябва да са издържали някой от международно признатите тестове като TOEFL, IELTS, Cambridge First Certificate. Само новопристигналите студенти в Швеция имат право на стипендии. Българите могат да получат до 800 евро на месец за издръжка, както и еднократна помощ за пътуване. Въпреки че висшето образование е безплатно, такси има за бакалавърските програми на английски, както и за обучението за магистри и докторанти. Цените на обучението са от 3 хил. до 20 хил. евро.

Кандидатстването в Норвегия е централизирано

В Норвегия се кандидатства с диплома за средно образование и сертификат за владеене на английски език. Предлагат се едногодишни курсове по норвежки в университетските колежи. От стипендии могат да се възползват само магистрите и докторантите. Кандидатстването става чрез норвежката служба за висше образование NUCAS. Крайният срок за подаване на документи за следващата учебна година е 1 март. За програмите на английски език кандидатстването не е централизирано и документи се изпращат до всеки университет.Във финландските висши училища обучението е предимно на фински, но се предлагат около 400 бакалавърски специалности на английски. Недостатък е тромавата система за кандидатстване с приемни изпити на място за всеки университет. Достъпът до магистърските програми е по документи. За месечна издръжка са достатъчни 500 - 650 евро.

В Дания има над 130 програми изцяло на английски, но някои търсени специалности като право, медицина и архитектура са на датски. Българите се приемат на повечето места с диплома, а документи се подават до 15 март. Има възможност за стипендия от около 500 евро, която е за максимум 2 години. Студентите имат право да работят, но не повече от 5 часа седмично.

Безплатно е висшето образование и в Шотландия. При дипломирането си всеки студент трябва да направи еднократно дарение на университета, което се определя в началото на обучението. От кандидатите се иска да имат поне 5.00 среден успех от дипломата от гимназията и оценки "много добър" по математика и английски език.

В Гърция не се плаща за техническите специалности

Висшето образование в Гърция е безплатно за студенти от страни от ЕС в техническите университети, а в останалите вузове таксите достигат 800 евро. Кандидатстването става през министерството на образованието или директно пред университетите по документи. Изисква се и удостоверение за владеене на гръцки.

В Австрия, Германия, Холандия и Великобритания таксите за следване зависят от специалността и университета, а приемът обикновено е по документи. В немските университети следването струва от 100 до 550 евро на година, а стипендии няма. Можете да се кандидатства два пъти в годината. Студентите сами избират дисциплините, които да изучават, но някои са задължителни. Младежите могат да работят 90 дни в годината. В Австрия за година следване се плащат приблизително 360 евро. Студентите трябва да декларират, че имат средства за обучение и издръжка, и нямат право на стипендия.

Във Великобритания студентите работят 20 часа седмично

Кандидатстването в университетите във Великобритания е централизирано чрез официалната служба за приемане на студенти UCAS (Universities and Colleges Admisiion Services). Класирането става според резултатите от международните тестове по английски език. Документи се приемат от септември до края на юни следващата година, но е желателно кандидатстването да е до 15 януари. Таксите са до 1500 паунда на година. Чуждестранните студенти имат право да работят 20 часа на седмица по време на семестъра и на пълен работен ден през ваканциите. Заплатите им са освободени от данъци.