След като Genzyme Corp. оповести вече победата си в първата голяма тръжна борба в биотехнологичната индустрия, пренебрегнатият съперник от Кембридж Millennium Pharmaceuticals Inc. заяви, че все още има интерес от закупуването на експериментални лекарства срещу рака, които могат да взривят продажбите му, коментира електронният The Boston Globe.

Сериалът започна преди повече от година, когато двете бостънски компании - Millennium и Genzyme, независимо започнали да отправят оферти на канадския производител на експериментални лекарства AnorMed за потенциалното му водещо лекарство Mozobil.

Изпълнителният директор на Millennium Дебора Дънсир се надяваше да сключи голямата сделка за AnorMed. Затова когато и Genzyme се включиха в наддаването през август, цената която Millennium предложи на AnorMed скочи на $515 милиона. Genzyme отвърна с оферта от $580 милиона.

Вчера рано сутринта Дънсир реши да прекрати борбата. Според нея, играта е била голяма и тя не е очаквала да се стигне до толкова висока цена. Но мениджърът си задава и въпроса, откъде победителите Genzyme ще осигурят парите за поглъщането.

Подобни преговори са нещо нормално за биотехнологичната индустрия, където вече установените компании постоянно закупуват нови лекарствени средства от по-малки фирми за да увеличават продажбите си. Но подобни преговори се осъществяват с дружески съглашения и негласни споразумения.

Genzyme наруши традицията и през август предложи да купи AnorMed за $380 милиона, или $8.55 на акция. Мениджмънтът на AnorMed отхвърли офертата като твърде ниска. Вчера акциите на AnorMed се търгуваха срещу $13.50, или с около 60% по-високо от оригиналната оферта.

Кенет Гълбрайт, шеф на AnorMed, през миналата седмица каза пред медиите, че изобщо не е изненадан от интереса към водената от него компания. Канадското законодателство, което благоприятства публични търгове, щяло помогне да бъде получена най-високата цена.
Ние разбираме от хокей на лед и от враждебни поглъщания". И ако някоя от Бостънските фирми възнамерява да определя стратегията и посоката на AnorMed - „това просто няма да стане".

Бомбата хвърли Genzyme, която е по-голяма от Millennium компания и отправи оферта от $580 милиона. Millennium има $630 милиона в банката и бе трудно да се вземе решение да се продължи наддаването. Дънсир и анализатори от Wall Street предвиждат, че експерименталното лекарство против рака ще има пазар между 100 и 300 милиона долара годишно. Но още не е сигурно - лекарството преминава все още през изпитания и няма гаранции, че то ще бъде одобрено от Комисията по храните и лекарствата.

След провалилото се придобиване, Дънсир сега стои пред задачата да осигури финансиране и посока за бизнеса на поверената й компания. В Millennium са заети около 1,000 служители, но след 13 години в бизнеса все още е трудно да се генерира печалба. Дънсир споделя, че компанията има предвид няколко продукта и компании, но не се знае коя възможност ще бъде осъществена.

След като се отказа от по-нататъшно наддаване за AnorMed, за Millennium остава утешителната премия от $19.5 милиона, която бе договорена през септември в случай на провал на преговорите.

Genzyme очаква да встъпи във владение на AnorMed на 06.11.2006, до когато акционерите и американските антитръстови регулатори трябва да дадат съгласието си.